Hur fungerar arvskiften med särkullbarn och efterlevande maka?

Hej,

Jag är ett särkullbarn och min far har gått bort. Vi syskon (alla särkull) undrar därför om arvsreglerna gällande smycken. Fars fru påstår att hans vigselring går till henne eftersom affektionsvärdet ska vara större för henne, är detta juridiskt riktigt? Ärver vi inte det som var fars? Inget testamente fanns så hon ärver inget av honom.

Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ärvdabalken är den lag som reglerar arvskiften, och alltså situationen du är i. Enligt 2 kap 1 § ärvdabalken gäller att ni som är barn till er far är de som ärver hans kvarlåtenskap i första hand. Dock finns undantag för detta i 3 kap 1 § ärvdabalken, där det sägs att kvarlåtenskapen ska tillfalla efterlevande make om sådan finns. Dock gäller detta inte om det endast finns särkullbarn. Då har samtliga särkullbarn rätt att få ut sitt arv direkt om dessa inte avstått från detta.

Vad det här betyder är alltså att det är som du säger, ni särkullbarn ärver all er fars kvarlåtenskap om inget testamente finns, och har rätt att få ut ert arv direkt.

Hoppas mitt svar har hjälpt er!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning