Hur fördelas arvet vid efterlevande makens död?

Hej!

Min mamma och pappa var gifta, men mamma har gått bort. Jag är deras enda gemensamt barn, men pappa har sedan tidigare ett särkullbarn. Vid mammas bortgång ärvde min pappa allt från mamma. Det finns inget testamente och jag vet inte hur bodelningen mellan makarna ser ut.

Jag undrar nu hur uppdelningen kommer se ut vid pappas bortgång?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna kring efterarv och arvsfördelning vid efterlevande makens död hittar vi i Ärvdabalken (ÄB).

Efterlevande makes arvsrätt

Eftersom att dina föräldrar var gifta när din mamma gick bort, så fick din pappa som den efterlevande maken hela kvarlåtenskapen "med fri förfoganderätt". När den efterlevande maken sedan går bort har arvingarna rätt till efterarv efter den först avlidne (3 kap. 1§ ÄB).

Efterarvet utgörs av den kvotdel som din pappa ärvde från din mamma. Kvotdelen beräknas genom att man dividerar den del som han ärvde, med den totala förmögenheten han hade efter arvet. Om din pappa exempelvis ärvde 50.000 kr från din mamma, och hans totala förmögenhet därefter uppgick till 100.000 kr – så är kvotdelen för efterarvet 50.000/100.000 = 50 %.

Efterlevande makens död

När den efterlevande maken sedan dör, ska ju arvingarna till den först avlidne få ut deras efterarv. Det första som händer är att de gemensamma barnen ska få ut deras kvotdel ur förmögenheten (3 kap. 2 § ÄB). Om vi går med exemplet att kvotdelen är 50 % - så kommer din pappas förmögenhet först delas på hälften och den delen kommer tillfalla dig som det enda gemensamma barnet. Den andra hälften kommer delas lika mellan dig och särkullbarnet.

Sammanfattning

Av arvet från din pappa kommer man alltså först dela ut den kvotdel som utgör efterarv efter din avlidna mamma, det som finns kvar av förmögenheten därefter kommer delas lika mellan alla dig och ditt halvsyskon.

Jag hoppas att detta besvarade din fråga, om inte är du varmt välkommen att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar,

Natascha Beck HansenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000