Hur fördelas arvet om båda makarna har barn från tidigare äktenskap (särkullbarn)?

Hej,

Min fru och jag har både barn från tidigare äktenskapen.

Min fru har två döttrar och en son och jag har en dotter.

Hur fördelas arvet när jag avlider och hur fördelas arvet min fru avlider?

MVH

Lawline svarar

Hej, stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om det här hittar du i Ärvdabalken (ÄB).

Vem har rätt till arv?
När det kommer till arv så delas arvingarna in i olika så kallade arvsklasser som avgör i vilken turordning arvet ska fördelas. Barn räknas såsom bröstarvingar till första arvsklassen och ärver alltså i första hand (2 kap. 1 § ÄB). Arvet delas lika mellan arvingar som tillhör samma arvsklass, så om det exempelvis finns tre barn ärver de 1/3 var.

Efterlevande make ärver före andra arvingar
Är den avlidne gift går dock arvet till den efterlevande maken innan det tillfaller bröstarvingar (barn) som huvudregel. Regeln finns som ett skydd för den efterlevande maken eftersom det ofta finns intresse av att bo kvar i det gemensamma hemmet, vilket kanske inte skulle vara möjligt annars. Oavsett testamente och andra undantagsregler har den efterlevande maken alltid rätt att få ut ett värde av fyra prisbasbelopp genom bodelningen och sitt arv (prisbasbeloppet är i år 45 500 kr) (3 kap. 1 § ÄB).

Särkullbarn har möjlighet att kräva ut sitt arv direkt
Som undantag till att den efterlevande maken ärver före bröstarvingar finns regler om att barn som inte är gemensamma (så kallade särkullbarn) har rätt att få ut sitt arv direkt efter sin avlidna förälder (3 kap. 1 § ÄB). Det innebär alltså att din dotter kan få ut sitt arv direkt om du skulle dö först eller att din frus son och döttrar har rätt att få ut sina arvslotter om din fru skulle avlida först. Den efterlevande maken har dock som sagt alltid rätt till fyra prisbasbelopp.

Särkullbarn kan välja att avstå arv till förmån för den efterlevande maken
Barn som inte är gemensamma (särkullbarn) kan välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken (3 kap. 9 § ÄB). Särkullbarn som väljer att göra så har istället rätt till efterarv när även den efterlevande maken har avlidit. De får då ut en andel som motsvarar arvet efter sin förälder (normalt sett hälften).

Sammanfattningsvis
Den gemensamma maken ärver framför gemensamma barn men inte framför särkullbarn (barn som inte är gemensamma). Särkullbarnen har alltså rätt att få ut sitt arv direkt efter sin förälders död. De kan också välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken och får då rätt till efterarv efter den efterlevande maken när den sedan dör. Den efterlevande maken har alltid rätt att minst få ut ett belopp som motsvarar fyra prisbasbelopp, oavsett om särkullbarnen väljer att ta sitt arv direkt eller om de väljer att avstå till den andra makens död.

Vad kan ni göra för att ändra arvsordningen?
Skulle ni vilja begränsa barnens arvsrätt för att t.ex. skydda den efterlevande maken kan ni göra det genom att upprätta ett testamente. Ta gärna kontakt med någon av våra jurister här om ni skulle vilja ha hjälp med att upprätta ett testamente som passar era behov.

Hoppas att det här var till hjälp! Återkom gärna om du skulle ha fler frågor.

Med vänlig hälsning,

Ida LjungbergRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning