Hur får jag tillbaka depositionsavgiften?

Hej.

Jag och min make väntar barn och har sökt efter en ny lägenhet. Inom kort hittade vi en lägenhet som passade oss och beslutade efter visning att vi ville ha den.

Personen som visade oss lägenheten är av Australiensisk nationalitet, bor själv där, och hyr från de svenska ägarna som bor i USA på heltid.

Vi blev ombedda att betala ett förskott på 10 000 kr för att kunna tinga den vilket vi gör omgående. Samma dag som vi skulle skriva kontrakt, får vi reda på att det krävs ytterligare två depositioner för att vi ska kunna flytta in, något som ingen meddelat oss i förväg.

Pga den oväntade kostnaden, tvingas vi därför avbryta affären, och vi ber därför att få tillbaka vår deposition som vi tidigare betalat.

Efter detta går det inte att få tag på den aktuella hyresgästen. Ett samtal från dolt nummer gör att vi till slut får kontakt med personen. Denne hävdar att det inte finns några garantier för att betala tillbaka, att han har "skyddat" sig med denna summa ut i fall något som detta skulle inträffa.

Vi vet dessutom att han kommer att lämna Sverige inom en vecka och vi är nu rädda att han kommer att åka utan att reglera sin skuld till oss. Personen har ett företag i Sverige och vi har både kvittens från betalningen samt hans namn och personnummer.

Hur kan vi gå tillväga för att inte bli av med våra pengar? Tacksam för svar

Mvh

Lawline svarar

Hej! Tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Jag förstår er fråga som så att ni funderar kring vilka möjligheter ni har att kräva tillbaka en utbetald depositionsavgift på grund av bedrägeri alternativt svikligt förledande.

En depositionsavgift vid hyresförhållanden syftar vanligtvis till att skydda hyresvärden mot eventuella skador som orsakas av hyresgästen eller mot obetalda hyror o.dyl., dock råder det avtalsfrihet gällande detta, vilket gör att en depositionsavgift även kan tas ut för annat ändamål efter överenskommelse. Av överenskommelsen med "hyresvärden/värdarna" framgår att ni betalade depositionsavgiften för att tinga hyresrätten. Efter att ni betalt depositionen hävdar "hyresvärden" att ändamålet med avgiften var att skydda sig själv mot oväntade avtalsbrott. För att "hyresvärden" ska ha rätt i detta krävs alltså att ni antingen skriftligt eller muntligt hade överenskommit att depositionen även skulle avse oväntade avtalsbrott från "hyresgästens" sida. Huruvida "hyresvärden" har rätt att behålla depositionen beror alltså på vad ni hade kommit överens om. Om det är så att ändamålet med depositionsavgiften enbart gällde själva tingandet, bör depositionen gå åter.

För de fall ni inte hade kommit överens om annat ändamål med depositionen, finns det två olika möjligheter för er att kräva tillbaka depositionen, genom en straffrättslig process eller genom en civilrättslig process. Bestämmelser angående detta regleras i brottsbalken (BrB) och avtalslagen (AvtL).

Straffrättslig process - Bedrägeri:

Den som:
* genom vilseledande (exempelvis genom att uppge oriktiga depositionsändamål),
* förmår,
* någon att vidta en handling (att betala depositionsavgiften),
* som innebär vinning för gärningsmannen och
* som innebär skada för den vilseledde,
dömes för bedrägeri.
(9 kap. 1 § 1 stycke BrB).

Det kan vara möjligt att "hyresvärden" ingick depositionsöverenskommelsen med er för att sedan lägga fram de oväntade avtalsvillkoret om ytterligare två depositioner, enbart i syfte att erhålla depositionsavgiften och försöka "lura" till sig flera depositionsavgifter. I sådant fall utgör detta en brottslig handling, dvs. bedrägeri, vilket ni genast bör upprätta en polisanmälan för.

Civilrättslig process - Ogiltig överenskommelse på grund av svikligt förledande

Utgångspunkten i svensk avtalsrätt är att ett skriftligt eller muntligt avtal ska hållas. Dock finns det undantag till detta.

En rättshandling är ogiltig om:
* avtalsparten har framkallat en överenskommelse genom,
* svikligt förledande (dvs. uppsåtligt vilseledande).
(30 § AvtL).

Ogiltigheten på grund av svek är dock svag. Detta betyder att överenskommelsen om depositionsavgiften äger fortsatt giltighet även om ni var i god tro om att depositionen bara gällde själva tingandet. Ni måste därför kunna visa på att det faktiskt har förekommit ett svek och att det kan antas att de oriktigt framträdda omständigheterna haft betydelse för rättshandlingen, dvs. betalning av depositionen. Om ni kan visa detta så har "hyresvärden" bevisbördan för att sveket ändå inte framkallat rättshandlingen.

Sammanfattningsvis vill jag i första hand rekommendera er att polisanmäla denna händelse.

Är det så att ni vill föra en civilrättslig process gentemot "hyresvärden" och stämma denne vid domstol rekommenderar jag er att ta hjälp av en jurist som kan föra er talan, bland annat genom att föra fram de rättsliga argument som är relevanta för att få överenskommelsen ogiltigförklarad genom svek. Om ni önskar hjälp av en jurist vill vi på Lawline gärna hjälpa er, information om pris och tidsbokning finner ni i sådant fall här. Det ni bör ha i åtanke är att processkostnaderna troligtvis blir högre än vad summan av depositionen är på och att det kan vara ni som får stå för både era egna och motpartens processkostnader.

Förutsatt att ni har en hemförsäkring kan ni även undersöka huruvida denna täcker den uppkomna situationen för att på så sätt få ersättning för förlusten.

Hoppas att ni har fått svar på era frågor!

Med vänlig hälsning,

Linn ÖstmanRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo