Hur beskattas skadestånd vid avtalsbrott?

2018-06-01 i Kapitalvinstskatt
FRÅGA
Hej!Vi sålde vårt hus för en tid sedan, och sedan hävdes köpet av köparen utan rätta grunder. Vi gjorde upp om skadestånd i godo och pengarna betalades till vårt konto, utan några andra parter inblandade än vi och köparen. Efter detta blev det inte längre aktuellt att sälja vårt hus, och nu undrar vi om och isåfall hur detta skadestånd beskattas? Det handlar mer om ersättning för att det förstörde vår situation, än för ekonomiska men, då hävandet innebar att vi inte hann köpa den fastighet vi tänkt oss, så vi fick bo kvar istället.Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vilka inkomster som ska beskattas och hur detta ska ske finns i inkomstskattelagen. I 8 kapitlet finns bestämmelser om vilka inkomster som ska vara skattefria. Däribland ingår vissa skadestånd, vid ersättning för sakskada. Även ideella skadestånd, såsom ersättning för brott är skattefria.

Ett skadestånd till följd av ett brutet köpekontrakt är dock ett ekonomiskt skadestånd, även om ni utverkat det på ideella grunder. Ett sådant skadestånd anses vara en intäkt på grund av innehav av tillgångar enligt 41 kap. IL. Sådana intäkter beskattas till 30% enligt 65 kap. 7 § IL.

Fabian Forsberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Kapitalvinstskatt (331)
2020-07-14 Blandat fång och Delningsprincipen av bostadsrätt
2020-06-30 Vilket anskaffningsvärde används för fastighet anskaffad före 1952?
2020-06-29 Får man beakta penningvärdet vid kapitalvinstbeskattningen?
2020-06-17 Jag köpte ut min syster från bostadsrätt som vi ärvde. Vad är omkostnadsbeloppet?

Alla besvarade frågor (81872)