Hundägares strikta ansvar - bevisbörda

Hej skulle behöva råd! Min hund va hos hundvakten de var på promenad! Från en korsande väg kommer en hund utspringande i rullkoppel mitt i vägen! Dessa två gillar inte varandra sedan tidigare. Det tar en stund innan ägaren med rullkopplet får kontroll över hunden men min har man i vanligt koppel och fick snabbt kontroll. Nu till det hela som jag hört efteråt! Hunden som kom springandes med rullkoppel sägs blivit biten i örat vid tillfället så den fått sytt och varit på 4 besök hos veterinären. Det konstiga när hundarna va under kontroll satt de där så man kunde prata ägarna mellan men då såg man ingenting att den andra skulle blivit biten ens. Vet ej vad man kan lite på, ägaren till hunden med rullkoppel säger det skedde på hans tomt vilket är helt fel då detta skedde på allmän väg. Kan jag bli skyldig att betala för detta som skedde trots att vi inte tror att det va min hund?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om hundägares ansvar för skador som deras hund orsakar hittar du iLag om tillsyn över hundar och katter.

Lagen inleds med en bestämmelse som stadgar att hundar ska hållas under sådan uppsikt och skötas på ett sådant som som utifrån hänsyn till deras natur behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter, 1 §. Hundägare har ett sk. strikt skadeståndsansvar för de skador som deras hund orsakar. Detta innebär att hundägaren inte behöver bedömas ha agerat vårdslöst eller uppsåtligt för att vara ansvarig för att ersätta skadan (till skillnad från vad som generellt gäller för skadestånd). Detta framgår av lagens 19 § st. 1 (jämför SkL 2:1).

För att du som hundägare ska bli skadeståndsskyldig krävs att den andra hundens ägare kan visa med sannolikhet att det var just din hund som orsakade skadan. Om den andre hundägaren med sannolikhet kan visa att det var din hund som orsakat skadan på dennes hund så är utgångspunkten att du som ägare är strikt skadeståndsskyldig även fast du inte agerat vårdslöst. Samma sak gäller för den andre hundägaren om din hund drabbades av någon skada under denna incident. Om skadan orsakades under tiden din hund har tagits emot av annan för nyttjande eller underhåll, på ex. ett hunddagis, så bör istället innehavaren vara den som blir skadeståndsskyldig, 19 § st. 1.

Dessa bestämmelser innebär ganska stränga krav på hundägare, vilket syftar till att betona hur viktigt det är att man har god uppsikt över sin hund. Detta strikta skadeståndskrav ger utrymme för att man som hundägare riskerar att bli skadeståndsskyldig för en skada som en annan hund orsakat om man inte har tillräckligt god uppsyn över sin egen hund då beviskravet för vilken hund som orsakat skadan är relativt lågt.

Jag hoppas att mitt svar var till din hjälp.

Du är också varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Josefine RembsgårdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Skadeståndssansvar för djurägare? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000