Hjälpa till att betala av lånet, rätt till pengar vid försäljning?

2019-09-30 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag äger huset vi bor i men vi har tagit ett gemensamt lån. Vi är gifta och vi har äktenskapsförord vi betalar bara ränta på lånet. Hur funkar det juridiskt vid en försäljning senare av huset? Är jag skyldig min man något ekonomiskt för att han står för lånet med mig?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Eftersom din man betalar ränta och hjälper till att betala lånet så innebär det att han också har rätt till pengar när huset ska säljas. Även om han inte står som ägare så tolkar jag det som att det föreligger dold samäganderätt, dock beroende på vad ni skrivit i äktenskapsförordet. De rekvisit som fastställts i rättspraxis för att dold samäganderätt ska anses föreligga är att: (1) egendomen förvärvats i en makes eller sambos namn (den öppna ägaren) för parets gemensamma bruk, (2) den andra maken eller sambon (den dolda ägaren) underlättat eller möjliggjort köpet genom ett ekonomiskt bidrag, samt att (3) parternas avsikt är att äga egendomen tillsammans. I praxis har ett antagande av en gemensam partsvilja kommit till uttryck. När de första två rekvisiten är uppfyllda blir presumtionen många gånger att även det tredje rekvisitet är uppfyllt.

Sammanfattningsvis: Har din man hjälpt att betala av lånet så har han också rätt till pengar vid en försäljning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Amanda Alwall
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå35 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-01 08:14
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3386)
2019-10-20 Byta efternamn på barn vid ensam vårdnad
2019-10-20 Kan mina svärföräldrar bevittna en framtidsfullmakt?
2019-10-18 Är det lagligt att mina barn ger mig penninggåvor?
2019-10-10 Hur skall jag få min ex-flickvän att flytta ut från min lägenhet?

Alla besvarade frågor (73827)