Hela arvet testamenterat. Har bröstarvinge någon rätt till arv?

2015-07-31 i Testamente
FRÅGA
Hej!Min mormor har gått bort och nu är bouppteckningen gjord och vi väntar in att arvskiftet ska bli gjort. Min mamma är dock osäker på vad hon kommer att ärva..Mormor och min plastmorfar hade skrivit ett testamente, där de testamenterade bort allt till varandra. Dock har man ju som bröstarvinge alltid rätt till sin laglott. Då borde väl min mamma och hennes bror få dela lika på hälften av alla mormors tillgångar, och min plastmorfar får då ärva resterande hälften, stämmer detta? Min mammas bror hade nämligen fått höra att min plastmorfar även skulle få ärva hälften av mammas och min morbrors arv, detta kan väl inte stämma?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Vid frågor om arv blir Ärvdabalken tillämplig som du kan hitta här

Precis som du säger har barnen till en avliden alltid rätt till sin laglott, vilket är halva arvet delat på antal bröstarvingar. Om hela arvet är testamenterat kan dock inte de som har rätt till laglott agera passivt. För att få ut sin laglott måste din mor och hennes bror påkalla jämkning av testamentet, detta följer av 7 kap. 3 § ovan nämnd lag. Påkallas inte jämkning kommer testamentet gå igenom och hela arvet kommer tillfalla plastmorfadern. Jämkningen måste ske inom 6 månader från att bröstarvingen tog del av testamentet.

Att din plastmorfar skulle ärva din mor och din morbror stämmer inte. Vem som ärver vem kan du finna i 2 kap. 1-3 §§ Ärvdabalken. Det är enbart biologiskt släktskap som är av relevans (förutom om det rör sig om adoption).

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Om något är otydligt tveka inte att fråga igen.

Mvh


Mikael Jonasson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2683)
2020-11-30 Är ett testamente som saknar testators underskrift ogiltigt?
2020-11-29 Är kopia av testamente ogiltigt?
2020-11-28 Behöver vi upprätta ett nytt testamente nu när vi har gift oss?
2020-11-23 Kan testamente till gemensamma barns fördel inskränka efterlevande makens rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86861)