har syskonbarn rätt till laglott?

2017-09-23 i Laglott
FRÅGA
Min faster har gått bort, ogift och inga barn. Det finns tre syskon till henne kvar i livet, samt två som dött tidigare. Min faster hade skrivet ett testamente. Min frågor är om vi ändå ärver faster, eller om testamente gäller före hennes syskon? Ska inte syskonen, o syskonbarn (då syskon ej är i livet) meddelas vid hennes död?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Som jag förstår din fråga undrar du huruvida ett testamente kan inkräkta på ditt eventuella arv såsom syskonbarn efter din faster.

Huvudregeln i ärvdrabalken (för en ogift person) är att dennes bröstarvingar ärver allt. Dessa tillhör arvsklass 1 och här inräknas barn samt barnens barn osv nedåt. Ifall det aldrig funnit några barn finns det heller inga bröstarvingar. Då kliver istället föräldrarna in som rättmätige arvtagare och ifall dessa inte är i livet den avlidnes syskon och dess avkomlingar. Alltså har ett syskonbarn, ifall dennes förälder (syskonet till den avlidne) inte är i livet, ha arvsrätt under förutsättningar att den avlidne aldrig haft några barn samt dess föräldrar ej är i livet.

Men i ert fall finns det ju ett testamente vilket ändrar allt. Det förhållande du beskriver att arvsrätten går före ett testamenteförordnande kallas laglott och gäller endast för den avlidnes bröstarvingar. Dessa må, oavsett testamente, alltid få ut hela sin laglott (vilket utgör halva arvet) under förutsättning att det inte finns någon make. Denna rätt finnes ej för arvsklass 2 (där syskonbarn är inkluderade) och således har man ej som syskon, förälder eller syskonbarn någon bättre rätt en testamentstagare.

För att besvara din fråga så kommer ett testamente (under förutsättning att den fördelar hela hennes kvarlåtenskap) att innebära att ni som syskon/syskonbarn ej ärver något efter din faster. Ifall att faster ej fördelade hela hennes kvarlåtenskap finns det en arvsrätt efter henne vilket ni i sådant fall får undersöka genom att läsa i testamentet vad hon faktiskt fördelat.

Du kan hitta allt jag sagt i ärvdabalken 2, 3 och 7 kapitlet. Lagtexten är relativt gammal men studera främst 2:1 och 2 §§, 3:1§ och hela 7e kapitlet.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94270)