Har särkullbarn till avliden make rätt att ärva en bil som är registrerad på den efterlevande maken?

2019-03-30 i Särkullbarn
FRÅGA
Min pappa hade barn i ett tidigare äktenskap sk särkullsbarn, nu har min pappa gått bort och mina funderingar är en bil som finns i hushållet, bilen är registrerad på min mamma. Har dom rätt att ärva bilen ? inget äktenskapsförord fanns.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När en make avlider, görs alltid en bodelning om det inte finns något äktenskapsförord. Detta innebär att båda makarnas egendom läggs ihop och delas lika mellan dem. Hälften blir alltså den efterlevande makens egendom, och den andra hälften blir den avlidne makens kvarlåtenskap. Det är alltså hälften av din mammas och din pappas egendom som blir din pappas kvarlåtenskap.

Som huvudregel ska den efterlevande maken enligt 3 kap 1 § ärvdabalken ärva sin makes kvarlåtenskap, och gemensamma barn har därefter rätt till att ärva när den efterlevande maken dött. Särkullbarnen till din pappa har däremot rätt att få ut sitt arv direkt efter hans död enligt samma paragraf. Beroende på hur många särkullbarn din pappa hade, har de alltså rätt att få ut sina arvslotter, vilket är din pappas kvarlåtenskap delat på antalet barn ni är om han inte skrivit något testamente.

Svaret på frågan om dina halvsyskon kan komma att ärva bilen beror alltså på hur egendomen fördelas mellan dina föräldrar i bodelningen. Om bilen i hushållet är registrerad på din mamma, är oddsen ganska stora att den hamnar på din mammas lott. Men hamnar den på din pappas lott finns det en möjlighet att någon av halvsyskonen ärver bilen.

Värt att nämna är dock att särkullbarn kan välja att avstå arv och få sitt arv efter den efterlevande makens död enligt 3 kap 9 § ärvdabalken. Det skulle göra att din mamma garanterat inte riskerar att förlora bilen i ett arvskifte.

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Anna Rydin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll