FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresavtal31/08/2020

Har min son slutit ett hyresavtal via sms?

Var och tittade på en rum i Jönköping med min son. Detta är en privat uthyrare som hyr ut rum i en villa till studenter. Ythyraren skriver i ett sms att om min son svarar "ja" så har han ett rum som är ledigt. Min son svarar ja, men ställer frågan om att skriva ett kontrakt. Detta kan min son skriva på när han flyttar ni tycker uthyrare. Efter att ha tittat på rummet och övriga gemensamma utrymmen beslutar sig min son att där vill han inte bo (mögellukt, ohygienisk kyl och allmänt skitigt överallt). Så min son skrev inte på något kontrakt. Nu vill uthyrare ha, dels en depositionsavift och hyra då han anser att min son har slutet ett avtal genom sms. Uthyrare vill också att min son skriftligt säger upp kontraktet annars får min son fortsätta betala. Är detta rätt?????

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyra finns i 12 kap. Jordabalken.

Först och främst kan konstateras att det finns en avtalsrättslig princip som kallas oklarhetsregeln och som innebär att oklarheter i avtal ska tolkas till nackdel för den som formulerat avtalet. Om uthyraren menar att sms:et utgör ett avtal kan hävdas att det är alldeles för oklart för att fungera som ett hyresavtal.

För det andra, ett hyresavtal ska upprättas skriftligen om hyresvärden eller hyresgästen begär det (2 §). Eftersom din son frågat om kontrakt och sedan fått svaret att ett kontrakt ska upprättas finns det inget hyresavtal förrän din son har signerat avtalet. Hyresvärden har således inte rätt att kräva hyra och depositionsavgift.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?