Har min far gjort mig arvslös genom att ge bort alla sina tillgångar i gåva till sin fru?

Har min far gjort mig arvslös?

Min far, som jag inte haft något kontakt med dom senaste åren har nu gift sig och skrivit över ( med gåvobrev) hela sin gård och allt han äger på sin fru. Jag är enda barnet och jag vet att han gör detta endast för att jag inte ska ärva.. Då han varit tillsammans med samma kvinna i över 30 år och knappt står ut med henne (hon har aldrig fått flytta in hos honom) hon bor inte i huset hon "fått i gåva" av min far nu heller.. Hon bor i sitt eget hus medan han fortfarande bor i sitt.

Har han lyckats göra mig arvslös? Trots att jag läst att de inte ska vara möjligt.. Kan tillägga att det är ca 4 år sedan dom gifte sig och ca 3 år sedan han skrev över allt på henne.

Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga. Jag kommer dels att redogöra för om arvlåtarens (den avlidnes) barn kan göras arvlösa eller inte, och dels bemöta din situation utefter de omständigheter du givit. Regler om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB). I jordabalken (JB) finns regler om gåva när det är en fastighet samt om lagfart och gällande de andra gåvor finns regler i gåvolagen.


Barn har rätt till sin laglott (halva arvslotten)

Bröstarvingar (lagtextens formulering av barn) är de närmsta arvingarna och är de som i första hand ska ärva, ÄB 2 kap. 1 §. I de fall det finns en efterlevande fru samt gemensamma barn får dock barnen vänta med att ärva efter den först avlidne föräldern till dess den andra föräldern går bort. Istället ska då den efterlevande frun få allt som maken lämnat efter sig, ÄB 3 kap. 1 §. Särkullbarn ska dock alltid få ut sin arvslott direkt, även om det finns en efterlevande fru. I situationer då det inte finns något testamente tillämpas arvsreglerna i ÄB och då ska varje barn till den avlidne ärva lika stor lott. Även om det finns ett testamente och den avlidne velat göra ett av barnen arvslöst har det barnet ändå rätt till sin laglott, ÄB 7 kap. 1 §. Laglotten är halva arvslotten och för att få den måste barnet begära jämkning av testamentet, ÄB 7 kap. 3 §.

Du berättade förvisso att din far givit bort alla sina tillgångar till sin fru genom gåvobrev, men om läget skulle förändras och han vid sin bortgång ändå skulle ha en del tillgångar kan du alltså begära att få din laglott även om han försökt testamentera bort allt till sin fru.

Det du har läst om att det inte går att göra sina barn arvslösa stämmer alltså rent principiellt.


Det står var och en fritt att ge bort sina tillgångar

Det står dock var och en fritt att ge bort det en äger. Regler om hur gåvor som avser lös egendom ska ges bort för att rättshandlingen (handlingen att ge bort något och att mottagaren blir ny ägare) ska räknas som giltig finns i gåvolagen. Det som krävs för att gåvan ska vara rättsligt giltig är att det i gåvobrevet står

vilken egendom som ges bort, att den ges bort som gåva, mottagarens namn, att givaren har undertecknat denna handling och givit den till mottagaren så att hen kan använda den som bevis för gåvan, gåvolagen 1 §. Om allt detta gjorts är gåvan rättsligt giltig.

Gården är en fastighet och därmed fast egendom, vilket gör att regler kring denna gåva finns i jordabalken (JB). Reglerna där är väldigt lika. Om din och hans fru skrev på en handling (gåvobrev istället för köpebrev) som förklarar att fastigheten ska tillhöra henne istället, blir det en giltig gåva enligt JB 4 kap. 29 § och 1 § om följande formkrav uppfyllts:

båda ska ha skrivit under gåvohandlingen hennes makes underskrift har bevittnats av två personerDet måste också framgå hur stor andel av fastigheten som ges bort. Gåvan av fastigheten måste sen registreras i äktenskapsregistret hos Skatteverket. Det är en förutsättning för att frun ska kunna beviljas lagfart för fastigheten. Hon måste ha ansökt om lagfart inom 3 månader efter gåvan, JB 20 kap. 2 §.

Om din fars underskrift av fastighetsgåvan inte bevittnats av två personer och om överlåtelsen inte skett genom statlig myndighet kommer lagfartsansökan (om hon ansökt om det) sannolikt att ha förklarats vilande, JB 20 kap. 7 § 1 p.


Sammanfattning och råd

På en principiell nivå stämmer det som du har läst: det går inte att göra ett barn arvslöst eftersom de allra minst har rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten. Det är dock naturligtvis också tillåtet att förfoga över sin egendom genom att exempelvis ge bort allt en äger. Om detta gjorts på korrekt sätt genom gåvobrev (se ovan) så är gåvorna rättsligt giltiga, enligt gåvolagen samt jordabalken vad gäller fastigheten (gården).

I din situation ser det alltså potentiellt ganska mörkt ut om din far och hans fru har uppfyllt samtliga formkrav och papperskrav, det verkar som att han i så fall har kunnat göra dig i princip arvslös. Frun måste dock givetvis vid bouppteckningen efter din fars bortgång kunna visa upp gåvobreven för att styrka att tillgångarna i fråga faktiskt tillhör henne. Mitt råd till dig skulle vara att kolla upp att de här formkraven är uppfyllda, vilket gällande fastigheten är möjligt eftersom det finns form- och registerkrav och vi har offentlighetsprincip i Sverige. Gällande fastigheten kan du kontakta Lantmäteriet och fråga vem som står som ägare till fastigheten. Om frun inte har beviljats lagfart kan du kontakta Skatteverket och fråga om de ens registrerat fastighetsgåvan i äktenskapsregistret. Om detta inte har gjorts blir det svårt för dem att göra gällande att fastigheten har givits bort till henne och (alltså inte ska räknas som din fars och som laglottsunderlag för dig). Gällande de andra gåvorna bör det väl först vid en bouppteckning kunna undersökas om gåvobreven upprättats på korrekt sätt så att gåvorna är giltiga.

Jag hoppas att du har fått svar på dina funderingar. Alldeles oavsett är du välkommen att ställa en ny fråga, eller kontakta Lawlines jurister för ett möte.

Med vänlig hälsning,

Beatrice KrigRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000