Har man rätt till arv trots att man inte har kontakt med sin förälder?

2017-11-27 i Laglott
FRÅGA
Hej!Min fråga är om det finns någon på byrån som kan hjälpa mig med att titta på mitt ärende angående ett framtida arv från min far. Jag är sk särkullbarn. Min pappa är 75år. Har ingen kontakt med han. Förut när jag tittade ägde han en fastighet, men nu står det att han inte äger någon fastighet. Enligt merinfo.se Hur ser min arvsrätt ut? Min pappa har struntat i mig hela mitt liv.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svenska arvsregler kan man inte göra sina barn arvlösa. Det innebär att din pappa inte kan ta bort dig från arvet även om ni inte har någon kontakt. Som barn har man rätt till i alla fall sin laglott, som är hälften av en arvslott. En arvslott i sin tur är det totala arv som man skulle ärvt om det inte hade funnits testamente. Jag har upprättat ett exempel för bättre förståelse: Om din pappa har tillgångar värda 100 000 kr och du är det enda barnet. Finns det inget testamente eller liknande ärver du hela arvslotten som är 100 000 kr. Är det däremot så att din far har testamenterat bort delar av arvet till andra har du rätt till din laglott som då blir hälften av arvslotten = 100 000/2 = 50 000 kr.

Är det så att han fortfarande har en fastighet räknas det också som en del av arvet, däremot kan jag inte svara på om han fortfarande har kvar fastigheten.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Mathilda Wihlborg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?