Har man alltid rätt att få resning efter en lagakraftvunnen dom? Är resning detsamma som att överklaga?
Hej. En dispyt på jobbet: Om jag skrivit på ett hastighetsöverskridande utfärdat av Polis vid ex en kontroll så vinner den (domen) laga kraft iom min signatur. Dvs generellt sett att den inte går att överklaga. Men jag anser att ALLA domar är överklagningsbara iom resningsinstitutet, dvs att jag har rätt att inom viss tid överklaga. Rätt eller fel? Gäller detta även AD domar? Enkelt okomplicerat svar tack.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
(OBS! Ett kort och enklare svar hittar du lägst ner.)
Det stämmer att ett strafföreläggande eller ett föreläggande av ordningsbot (alltså det som du kallar "hastighetsöverskridande") som godkänns av den misstänkte vinner laga kraft. Detta framgår av bestämmelsen i rättegångsbalken 48 kap. 3 § andra stycket. En dom som har vunnit laga kraft kan inte överklagas. För föreläggande av ordningsbot finns dock en särskild bestämmelse som anger att ett godkänt föreläggande, som alltså vunnit laga kraft, kan överklagas. Den bestämmelsen finns i rättegångsbalken 59 kap. 10 § (se även 6-9 §).
Resningsinstitutet är vad som kallas för ett särskilt rättsmedel. Det är inte samma sak som att överklaga en dom. Resning av en dom som vunnit laga kraft beviljas bara i väldigt få undantagsfall, t.ex. om åklagaren har begått ett brott i samband med rättegången eller om en falsk vittnesutsaga ledde till en fällande dom för den tilltalade. Man skulle kanske kunna säga att effekten av att resning beviljas blir den samma som när man överklagar på vanligt sätt, eftersom man får sin sak prövad igen. Men förutsättningarna för de olika möjligheterna är helt skilda. Bestämmelserna om resning finns i rättegångsbalken 58 kap. Resning kan beviljas av Högsta domstolen även för arbetstvister vid Arbetsdomstolen (AD) (se bestämmelsen i regeringsformeln 11 kap. 13 §).
Kort svar: Det är missvisande att säga att alla domar, även de som vunnit laga kraft, är överklagbara genom resningsinstitutet eftersom det krävs väldigt speciella omständigheter för att man ska beviljas resning. Det betyder att väldigt få domar kan angripas genom resning. Man har alltså inte alltid rätt att få resning bara för att man överklagar i rätt tid. Men om de särskilda förutsättningarna för resning är uppfyllda kan resning beviljas i princip i alla slags mål. Jag är ledsen att jag inte kan formulera ett enklare svar.
Hoppas att detta hjälpte dig och att du har fått svar på din fråga!
Vänligen,