Har kronofogden rätt att utmäta arv?

2020-08-24 i Utmätning
FRÅGA
Hej! Jag har en son som kommer att ärva mig,ingen annan arvtagare finnes. Tyvärr är det så att han har stor skuld hos kronofogden. Finns det en möjlighet, via testamente,att formulera där att arvet ej får gå till utmätning av skuld?Om så är möjligt, hur går det till rent praktiskt? Pengarna måste ju hamna på hans bankkonto, och där brukar ju kronofogden vanligtvis kunna göra utmätning.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om ett förbehåll i ditt testamente, om att arvet inte får utmätas av kronofogden för din sons skulder, är giltigt. Om svaret är ja, hur går det till rent praktiskt?

Regler om utmätning finns i utsökningsbalken (UB).

Har kronofogden rätt att utmäta arv?

Enligt 4 kap 2 § UB har kronofogden rätt att utmäta egendom som tillhör den betalningsskyldige. Till egendom räknas arv. Kronofogden har alltså rätt att ta din sons arv för att betala av hans skulder. Det finns dock undantag från utmätning i 5 kap UB. Precis som du skriver så kan du i ditt testamente uttryckligen skriva in att din sons arvslott inte får utmätas, 5 kap 5 § UB. Detta kallas överlåtelseförbehåll och detta måste respekteras av kronofogden och andra borgenärer.

Det är väldigt viktigt att ett sådant överlåtelseförbud skrivs in klart och tydligt för att undvika feltolkningar. Jag rekommenderar att du tar hjälp av en jurist, förslagsvis en av våra jurister på Lawline, för att vara på den säkra sidan att överlåtelseförbudet formuleras korrekt.

Hur går detta till i praktiken?

Egendom som finns i dins sons kontroll/hemma hos din son förutsätter kronofogden tillhör din son. Det är din sons ansvar att visa testamentet för kronofogdemyndigheten för att arvet inte ska utmätas, 4 kap 14 § UB. Om det är så att kronofogden mot förmodan ändå utmäter arvet så ska rättelse ske, enligt 4 kap 34 § UB då kronofogden inte hade rätt att utmäta arvet, och din son får pengarna tillbaka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Ebba Meyer-Lie
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (522)
2021-04-10 Kan kronofogden sälja samägd fastighet?
2021-04-09 Kan kronofogden utmäta skatteåterbäringen, även om man lever under existensminimum?
2021-03-31 Utmätning av bil för dotterns skulder
2021-03-30 Turordning vid utmätning

Alla besvarade frågor (91062)