Har jag rätt till en månads uppsägningstid vid hyra av en villa, trots att det står tre månader i hyresavtalet?

2021-07-09 i Hyresavtal
FRÅGA
Vi hyr en villa av en privatperson sedan sommaren 2017. I kontraktet har hyresvärden angett att "ömsesidig uppsägning på tre månader gäller". Men enligt lag har väl vi (hyresgästen) endast 1 månads uppsägning...? Gäller detta även om vi har skrivit under hyresvärdens kontrakt där tre månader anges? Jag tänker mig att lagen måste gälla framför hyresvärdens kontrakt... Eller?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du har helt rätt i dina tankegångar. Nedan kommer en förklaring.

Du och din hyresvärd omfattas av lagen om uthyrning av egen bostad, eftersom det är en privatperson som hyr ut en villa utanför någon näringsverksamhet. Av 2 § lagen om uthyrning av egen bostad framgår att avtalsvillkor som går i strid med denna lag och är till nackdel för hyresgästen är ogiltiga.

Precis som du skriver har du rätt att säga upp hyresavtalet vid det månadsskifte som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Det innebär att om du säger upp avtalet den 9:e juli 2021, kan det upphöra att gälla tidigast den 31:a augusti 2021. Om din hyresvärd skulle säga upp avtalet skulle avtalet upphöra att gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader. Detta framkommer av 3 § lagen om uthyrning av egen bostad.

Sammanfattning

Eftersom du hyr en villa av en privatperson, har du rätt att säga upp hyresavtalet vid det månadsskifte som följer tidigast efter en månad. Detta gäller trots att ni har ett hyresavtal som anger ömsesidig uppsägning om tre månader. Det villkoret är till nackdel för dig, och därmed ogiltigt. Du kan med stöd av de paragrafer som jag hänvisar till, meddela din hyresvärd uppsägningen. Var noga med att göra en skriftlig uppsägning som delges till hyresvärden, Det vill säga lämna över uppsägningen personligen. Skulle din hyresvärd motsäga sig uppsägningen, kan du avgöra ärendet i hyresnämnden. Vi på Lawline hjälper dig gärna om du får problem med din hyresvärd.

Vänligen,

Björn Lotoft
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95867)