Har en näringsidkare rätt att avboka ett event pga. personliga skäl?

2017-02-16 i Avtal
FRÅGA
Jag och en kollega anmälde oss till ett event i Madrid 4 månader innan startdatum, anmälan var bindande. Nu behöver jag avboka in plats av personliga själv. Då hävdar leverantören att jag ändå måste betala och att det inte finns något avbeställningskydd. Jag ställer frågan som egen företagare/enskild firma.Vi har inte skrivit på något kontrakt varken skriftligt eller muntligt. Vad gäller?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Utgångspunkten i avtalsrätt är att ingångna avtal ska hållas, detta innebär att det krävs antingen ett avtalsbrott eller något avtalsvillkor (exempelvis en rätt att avboka) för att du ska kunna frångå avtalet.

Finns det någon skyddande lagstiftning?

Eftersom du är näringsidkare så är utgångspunkten att du och din motpart har en (väldigt vidsträckt) avtalsfrihet och det finns därför ingen lagstiftning utöver avtalslagen som skulle vara tillämplig på din situation.

Finns det ett skriftligt eller muntligt avtal?

Du skriver att anmälan var bindande, jag antar att du visste om detta vid tidpunkten för din anmälan. Genom att du då anmälde dig så har du med bindande verkan avtalat om att du har rätt till en plats på eventet och en skyldighet att uppfylla din avtalsprestation, exempelvis att betala avgiften.

Eftersom du vill avboka på grund utav personliga skäl så finns det en möjlighet att angripa avtalet med stöd av 36§ Avtalslagen. Då är det argument du bör framföra att det är ett oskäligt avtalsvillkor att du inte får avboka då dina personliga skäl gör det omöjligt att medverka på eventet. Chanserna att du skulle nå framgång med den invändningen i en eventuell domstolsprocess tror jag tyvärr är väldigt små, som näringsidkare så har du ett långtgående ansvar att hålla ett ingånget avtal. En domstol hade troligtvis ansett att du skulle ha avtalat om ett avbeställningsskydd för att få rätt att avboka.

När du bokar event eller beställer saker via ett företags hemsida så finns det nästan alltid ett standardavtal som du uppmanas läsa igenom och sedan bocka i att du godkänner detta för att kunna genomföra beställningen/bokningen. Finns det något sådant avtal som du kan läsa? I det kanske det står något om avbokning av personliga skäl?

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1535)
2021-09-21 Vad gör jag om fullmäktigen inte vill återställa fullmakten?
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?

Alla besvarade frågor (95761)