Har barn rätt att få ut sin arvslott?

2017-11-16 i Laglott
FRÅGA
Hej jag undra Min Far dog nyligt. Dom har upprättat ett Testamente där det står att Jag och Min Syster Är lika värda som Fruns 2 barn? Alternaiv få ut en 8 del av arvet Istället för att låta arvet vara kvar hos Frun å vänta tills även hon dör ? Å hoppas på att finns något kvar? Som ska delas på 4 barn? Finns de ingen rätt att få ut sin Laglott På 50% När de står in skivet så? Vore tacksam på svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du och din syster rätt att få ut er laglott och en laglott är hälften av en arvslott, och en arvslott är i sin tur det arv man kan få ut om det inte finns ett testamente. Ett exempel vore om din far inte efterlämnade något testamente och bara dig och din syster. Då hade er arvslott blivit 50 % vardera och er laglott i sin tur hade varit 25% av arvet. Detta finns då man inte kan göra sina barn arvlösa då den delen inte går att testamentera bort och er laglott kan ni kräva att få ut direkt utan att vänta på fruns arv.

Väljer ni att vänta på arvet och tar ut det efter fruns dödsfall hamnar ni i samma situation som hennes resterande barn och ni har då rätt till en viss procentdel, alltså 25 % av hennes arv vilket kan vara både större eller mindre än arvet är idag.

I ert fall finns det ingen möjlighet att kräva hela er arvslott, alltså 50 % av arvet vardera om det är ett giltigt testamente. Er far har rätt att testamentera bort hälften av arvet och enbart lämna en laglott till er, vilket motsvarar 25 % av arvet vardera.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Mathilda Wihlborg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?