Har man rätt att ärva efter sina farföräldrar

Lite nyfiken, Min frus Mamma gick bort för 20 år sedan ca, hennes pappa ärvde Mamman då såklart. Tyvärr så har min fru gått bort för ca 5 år sedan! Frågan är om jag eller vår gemensamma dotter kommer att ärva en vacker dag! Mvh Nyfiken

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.


Jag tolkar din fråga som så att du undrar om dina barn kommer att få ärva efter deras mormor, trots att deras mamma avlidit innan efterarvet. Svaret på din fråga är ja, och jag kommer att redogöra rättsläget nedanför.


Den lega arvsordningen 

Efter att man avlidit kommer kvarlåtenskapen att gå till den efterlevande maken (3 kap . 1 § Ärvdabalken) om en sådan finns. Barnen har då rätt att ärva efter att den efterlevande maken avlidit (3.1 ÄB). 

Om det inte finns en make kommer arbet att gå till en bröstarvinge (2 kap. 1 § Ärvdabalken). 


Efterarv 

Om man som bröstarvinge avlider innan dess att efterarvet akualiserats inträder dennes bröstarvingar i dennes arvsplats (jfr 2 kap. 1 § Ärvdabalken). Hoppas du fick svar på din fråga! 


MVH

Nelly StarkengrenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000