Handläggningstiden på en begäran om överprövning på brottmål

2017-12-18 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Hej! Hur lång är handläggningstiden på en begäran om överprövning på brottmål? En överprövan skickades in idag så jag undrar när man kan förvänta sig svar?
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Med anledning av att din fråga rör sig om överprövning på brottmål så ditt ärende ska överprövas hos åklagarmyndigheten. Eftersom åklagarmyndigheten är en statlig myndighet då är varje ärende som berör enskilda personer ska handläggas enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts, enligt 7 § Förvaltningslagen, (FL). Dock förvaltningslagen är dispositiv och det innebär att myndigheten kan ha egna föreskrifter och regler som går före FL. Med hänsyn till detta lämnar FL företräde åt åklagarmyndighetens föreskrifter och riktlinjer.

Åklagarmyndigheten har inte särskilda regler kring handläggningstider avseende ärende som tillkommer. Hur lång tid det tar att få ett mål avgjort beror på flera faktorer. Därför är det svårt att säga när exakt ska ditt ärende handläggas. Men om man tittar jämförelsevis t.ex. på statistiken för 2016 hos Attunda tingsrätt då handläggningstiden från det ett mål kommer in till tingsrätten till dess det är avgjort är på ca 3 månader. Av detta kan man dra slutsatser att överprövning på brottmål kan också möjligtvis lägga på ca 3 månader.

Hoppas att jag har svarat på din fråga och mitt svar var till hjälp!

Med vänliga hälsningar

Mikhail Atayev
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1208)
2021-11-30 Polisens möjligheter att avlyssna ett telefonsamtal
2021-11-30 Hur gör jag om jag blir åtalad trots avsaknad av brottsliga intentioner?
2021-11-29 Hur länge är en dom kvar i belastningsregistret? Överklaga utan den andres vetskap?
2021-11-28 När får polisen avlyssna samtal?

Alla besvarade frågor (97477)