Hämtning, lämning och ekonomiska frågor
Hej!
Min man och hans dåvarande tjej flyttade isär för snart 3 år sedan. Hon bor ca 18 mil ifrån oss. Dom har gemensam vårdnad över deras dotter på snart 4 år. Dottern är här hos oss varannan helg. Nu är det så att mamman fortfarande inte förstår deras överenskommelse om att det är 50/50 med hämtningar och lämningar dom här helgerna dottern är hos oss. Alltså, om min man ordanar att tex hans pappa hämtar henne så ska mamman hämta ifrån oss eller ordna att någon i hennes familj gör det. Att hon säger att hon inte vill hämta sin dotter gör mig lite oroad. Har inte hon som boende förälder skyldighet att ordna hämtning av dottern?
Sen har jag läst någonstans att om det är över 15 mil från dörr till dörr, så kan boendeföräldern bli betalningsskyldig. Är detta sant och hur går en sådan prövning till? Min man skall även börja betala underhållstöd from februari iår, ca 1600kr per månad och hon får även hela barnbidraget. Hon bor hos sina föräldrar, arbetar och är helt säker på att hon inte ens behöver betala nån hyra.
Jag känner att hon borde väll hon ha skyldigheter och inte bara rättigheter.
Mvh Mia
Mvh Mia
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
När det gäller hämtning och lämning av barn i samband med umgänge finns det ingen uttrycklig lagregel som anger hur detta ska gå till. I 6 kap. 15 § i föräldrabalken (1949:381) står det att ”barnet har rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Umgänget ska ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom att de har annan kontakt”. Det innebär att det är föräldrarna själva som ska nå en överenskommelse om de praktiska detaljerna med barnets bästa i fokus. Angående kostnader för resor i samband med umgänget är det i första hand den förälder som inte bor med barnet som är ansvarig. Boendeföräldern ska dock, med hänsyn till vad som är skäligt, ta del i kostnaderna. Detta framgår av 15 b §.
Kan inte föräldrarna komma överens på egen hand finns det möjlighet att vända sig till socialnämnden i den orten där barnet bor för att få hjälp att ordna ett bindande avtal som reglerar dessa frågor. Detta framgår av 17 a §. Det finns även möjlighet att, som sista åtgärd, vända sig till domstol för att på den vägen få ett beslut.
När det gäller den ekonomiska biten är det skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd. Du skriver att din man skall betala underhållsstöd. Underhållsstöd är dock något som betalas ut av Försäkringskassan när den bidragsskyldige föräldern inte betalar alls eller betalar ett för lågt belopp. Den bidragsskyldige är i sin tur skyldig att betala tillbaka hela eller delar av det beloppet till Försäkringskassan. Hur mycket som ska betalas baseras på den taxerade inkomsten och hur många barn man är betalningsskyldig för.
När betalningarna har skötts minst sex månader i följd kommer istället ansvaret läggas på föräldrarna. Den bidragsskyldige ska då betala direkt till den andra föräldern efter ett belopp som de båda har kommit överens om. Som en hjälp för föräldrar att komma överens om vilket belopp som är skäligt har Försäkringskassan ett verktyg för att räkna ut en rättvis summa. Detta går att göra direkt via Försäkringskassans hemsida här.
Alla beslut som rör barn ska alltid utgå från principen om barnets bästa så försök att fokusera på vad som är bäst för barnet och lägg era egna känslor åt sidan. Om ni känner att ni behöver mer stöd i frågor gällande umgänge och kostnader är mitt råd att ni vänder er till en jurist med stor erfarenhet av familjerättsliga frågor. Ni kan enkelt boka tid direkt på http://lawline.se/boka alternativt klicka på knappen till höger!
Hoppas att mitt svar är till hjälp annars är du alltid välkommen att ställa fler frågor!