Hamnar man i belastningsregistret vid ringa narkotikabrott som har lett till böter, trots att åtal ej har väckts?

2019-06-24 i Narkotikabrott
FRÅGA
Hamnar man i brottsregistret vid ringa narkotikabrott som gett böter. Åtal ej väckt.
SVAR

Hejsan, och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att få svar på frågan så får vi gå in i Lagen om belastningsregister och kika.

Jag tolkar din fråga som att det är på tal om ett strafföreläggande eller liknande, med tanke på att vi talar om böter trots att ett åtal ej har väckts. Saken har med andra ord inte tagits upp under en rättegång. Ett strafföreläggande ger dock samma konsekvenser som en dom, och resulterar därför i en anteckning i belastningsregistret.

Det korta svaret på din fråga är därför ja, man kan hamna i brottsregistret vid ringa narkotikabrott trots att åtal ej har väckts om man t.ex. har godkänt ett strafföreläggande. Uppgiften kommer isåfall att lagras och vara synlig i belastningsregistret i fem år från det att strafföreläggandet godkändes (Lag om belastningsregister 17 §).

Om du skulle ha några ytterligare funderingar eller tankar så är du varmt välkommen till att skicka en ny fråga. Tills vidare så hoppas jag att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Mikaela Berglind Mäkinen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver Ffinansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det Ftar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-06-25 05:30
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (348)
2019-10-01 Behöver jag som tilltalad inkomma med motbevisning i ett brottmål?
2019-09-30 Straff för narkotika
2019-09-27 Strafföreläggande vid narkotikabrott?
2019-09-19 Negativt urinprov

Alla besvarade frågor (73720)