Göra särkullbarn arvslösa

2017-06-29 i Särkullbarn
FRÅGA
Kan man göra särkullbarn arvslösa? Min farmor fick min pappa att skriva på ett papper där det stod att han godkänner att hans mamma inte äger någonting. Innan min pappa dog sa han att han ville att vi barn skulle bestrida pappret och få ärva. Min farmor är gift med en annan man och dom har ett gemensamt barn. Kan man verkligen göra sitt ena barn arvslöst?Om min Har vi barn rätt att få ut vår pappas arv, ja om det nu finns något att ärva?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med så är det inte möjligt att göra en bröstarvinge arvlöst, lever inte arvingen, så ärver dennes barn. Arvlåtarens avkomlingar är de närmsta arvingarna och de har rätt till lika lotter om det finns flera bröstarvingar, 2 kap. 1§ ÄB. Den kvarlåtenskap som ska tillfalla gemensamma barn, ärver den efterlevande maken, och barnen får ut sina lotter när den maken också avlider. Ett särkullbarn får däremot ut sitt arv direkt, 3 kap. 1 § ÄB. Barn har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är hälften av den arvslott som man enligt lag har rätt till, 7 kap. 1 § ÄB.

Vidare kan man alltså enbart begränsa särkullbarnets arv, från arvslott till laglott, men inte göra särkullbarn helt arvslösa. Då er pappa är död, har ni då rätt att i hans ställe ärva.

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94235)