Göra särkullbarn arvslösa

2017-06-29 i Särkullbarn
FRÅGA
Kan man göra särkullbarn arvslösa? Min farmor fick min pappa att skriva på ett papper där det stod att han godkänner att hans mamma inte äger någonting. Innan min pappa dog sa han att han ville att vi barn skulle bestrida pappret och få ärva. Min farmor är gift med en annan man och dom har ett gemensamt barn. Kan man verkligen göra sitt ena barn arvslöst?Om min Har vi barn rätt att få ut vår pappas arv, ja om det nu finns något att ärva?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med så är det inte möjligt att göra en bröstarvinge arvlöst, lever inte arvingen, så ärver dennes barn. Arvlåtarens avkomlingar är de närmsta arvingarna och de har rätt till lika lotter om det finns flera bröstarvingar, 2 kap. 1§ ÄB. Den kvarlåtenskap som ska tillfalla gemensamma barn, ärver den efterlevande maken, och barnen får ut sina lotter när den maken också avlider. Ett särkullbarn får däremot ut sitt arv direkt, 3 kap. 1 § ÄB. Barn har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är hälften av den arvslott som man enligt lag har rätt till, 7 kap. 1 § ÄB.

Vidare kan man alltså enbart begränsa särkullbarnets arv, från arvslott till laglott, men inte göra särkullbarn helt arvslösa. Då er pappa är död, har ni då rätt att i hans ställe ärva.

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?