Göra egendom (pengar) till enskild

2017-08-24 i Enskild egendom
FRÅGA
Jag har ärvt en summa pengar då min mamma gick bort. Jag vill göra dessa pengar till min enskilda egendom. Kan jag göra det och hur går jag tillväga.MVH
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om giftorättsgods respektive enskild egendom finner du i äktenskapsbalken (ÄktB), se här.

I ÄktB 7 kap. 1 § fastslås att makars egendom är giftorättsgods, såvida den inte är enskild. Giftorättsgods ingår, till skillnad från enskild egendom, i en bodelning och distinktionen mellan enskild egendom och giftorättsgods är således viktig. Bestämmelsen hittar du här.

Av ÄktB 7 kap. 2 § (som du hittar här) framgår på vilka sätt egendom kan göras till enskild. Enligt 1 p. i bestämmelsen kan egendom göras till enskild genom överenskommelse makarna emellan i form av äktenskapsförord. Du och din make måste således sluta ett äktenskapsförord där ni överenskommer att pengarna du ärvt från din mor utgör enskild egendom.

Ha i åtanke att pengar utgör en speciell egendom i juridiskt hänseende. Pengar är lika varandra och kan bytas ut och därmed förlora sin identitet, det är därför viktigt att pengarna hålls avskilda på ett separat konto och inte t.ex. på ett gemensamt bankkonto.

Är ni intresserade av att upprätta äktenskapsförord rekommenderar jag er att använda vår tjänst för detta. Den hittar du här.

Hoppas du med detta fick svar på din fråga.

Vänligen,

Måns Axnér
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (412)
2021-07-25 Vad innebär makarnas rätt till giftorätt?
2021-07-16 Kan man göra sitt arv till enskild egendom hos sina arvstagare?
2021-06-30 Hur blir det vid bodelning om fastighet skrivits över på endast en av makarna?
2021-06-30 Vad är enskild egendom och hur fördelas det på arvingar?

Alla besvarade frågor (94253)