God man får inte lov att handla utanför sitt uppdrag

2017-11-07 i God man
FRÅGA
Bor tillsammans med min flerfunktionshindrade son, som omfattas av LSS, och har personlig assistans. Min son står på hyresavtalet till vår gemensamma bostad. Kan godeman tvinga mig att flytta?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En god man kan sluta avtal för din sons räkning inom dennes uppdrag som god man. Huvudregeln är att din son ska samtycka till de handlingar som den gode mannen vidtar för din sons räkning. Uppdrag för goda män handlar ofta om att inhandla mat och betala räkningar. Jag skulle inte tro att din sons gode man har som uppdrag att bestämma över din sons boendesällskap. Om din son har uttryckt en vilja för att du ska bo i hyresrätten är den gode mannens synpunkter helt irrelevanta. En god man får inte gå emot din sons vilja (11 kap 5 § Föräldrabalken).

Hoppas att du fick svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig med fler frågor!

Carl Trolle Olson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?