Gemensamma och särkullsbarns rätt till arv.

2017-04-27 i Bröstarvinge
FRÅGA
Om ett gift par äger en husvagn, där köpet och registreringen är skrivet på maken och han dör. Hur fördelas giftorättsgods och arvet på på makan och hans särkullsbarn och gemensamma barn?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om arv och giftorättsgods hittar du i Ärvdabalken (ÄB) respektive Äktenskapsbalken (ÄktB)

Om man är gifta så är huvudregeln att all egendom är giftorättsgods (ÄktB 7:1), trots att maken är skriven på köpet är alltså husvagnen makarnas gemensamma. Om maken sedan går bort så delas arvet upp och barnen, de s.k. bröstarvingarna får lika stor del var av kvarlåtenskapen (ÄB 2:1). Makan förvaltar dock arvet med fri förfoganderätt i de gemensamma barnens ställe fram till dess att hon själv avlider. Särkullbarnen får däremot ut sin del av arvet direkt, om de inte väljer att avstå till förmån för den efterlevande makan (ÄB 3:1).

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94628)