Gemensam vårdnad, Kan en vårdnadshavare ta beslut om operation om den är akut?

2016-04-22 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Min sambo har gemensamma vårdnad med sin fd hustru över deras döttrar som är 11 och 13 år. Nu har vi varit hos läkaren med den yngsta efter minst 2 års problem och fått konstaterat att hon har jättestora mandlar som läkaren bedömde som akut och har satt upp oss på operation med förtur. Hennes mamma motsäger sig detta fullständigt och vi vet att det är bara på jäkelskap. Min sambo och jag vill såklart att dottern ska må bra och detta gör hon genom en operation. Kan mamman motsätta sig detta eller kan min sambo ta min styvdotter själv till operation utan hennes medtyckande?
SVAR

Hej,

Tack för att Du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När det gäller gemensam vårdnad av barn tillämpas först och främst 6 kap 13 § Föräldrabalken (FB). Den förklarar att åtgärder som bl.a. gäller medicinska beslut kräver båda föräldrarnas samtycke. Är de oense kan normalt sätt inte någon åtgärd komma till stånd!

Det finns däremot ett undantag i 6 kap 13a § 1p. FB. Den förklarar att det kan vara möjligt att begära att socialnämnden kan fatta ett beslut gällande behandling som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen, om endast en av vårdnadshavarna samtycker. Dvs, om endast din sambo samtycker, kan socialnämnden fatta ett beslut med hänsyn till barnets bästa!

Dessutom, med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga kan det vara möjligt för din sambo att få operationen av dottern genomförd. När situationen är brådskande (vilket jag skulle bedöma att situationen är då hon har fått en akuttid) kan vårdnadshavarnas rätt att bestämma över barnet inskränkas enligt allmänna principer om nöd, och en åtgärd kan då genomföras trots att den ena vårdnadshavaren motsätter sig den.

Min rekommendation till er att ni snarast möjligt tar kontakt med socialnämnden i er kommun för att höra om det är möjligt att driva igenom operationen utan din sambos före detta hustrus samtycke. Jag skulle personligen anta att ni har goda förutsättningar för att kunna genomföra operationen, då den verkar vara akut!

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,

Johan Håkansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Vi tog enligt rekommendation kontakt med Socialnämnden. Dock kan de inte ge oss några klara svar. Det enda vi vill veta är om det juridiskt kan drabba min sambo på något sätt om vi åker med min styvdotter på operation. Önskar verkligen att vi kan få ett klart svar så vi kan få detta överstökat och se till att Frida kommer må bra. Med vänlig hälsning Jenny Ekstrand
2016-05-03 18:39
Hej igen! I och med att det verkar som att ärendet är akut så skulle det absolut kunna vara okej för er att ta din styvdotter till operation. Det som kan ske, om ärendet inte är TILLRÄCKLIGT akut är att det kan bli en vårdnadstvist för din sambo. Tyvärr är jag inte så pass insatt i de medicinska definitionerna så jag kan avgöra om ärendet tillräckligt akut för att din sambo ska kunna gå emot den andre förälderns vilja. I absolut värsta fall kan han förlora vårdnaden om sin dotter om hon väljer att ta ärendet vidare. (Detta ser jag däremot som orimligt, eftersom att det vid vårdnadstvister ses till barnets bästa, och i det här fallet verkar det ju vara barnets bästa att en operation blir genomförd). Men för att vara på den säkra sidan rekommenderar jag er att kräva ett SKRIFTLIGT utlåtande från socialnämnden, även om det verkar som att de inte kunde ge er några klara svar. Det är helt enkelt de som har att ta beslut i ärendet för att din sambo inte ska kunna drabbas i någon juridisk mening. Behöver ni ett ännu klarare svar hade jag rekommenderat er att ta kontakt med en juridisk byrå med specialisering inom familjerätt för att få denna fråga utredd till 100%. Tyvärr saknas tillräcklig praxis samt tydlighet i lag samt lagkommentarer för att jag ska kunna ger er ett bättre svar. Lycka till med ärendet och jag hoppas att Frida kan få den behandling hon behöver! Mvh Johan
2016-05-04 08:48
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3525)
2020-10-19 Får en underårig själv förvalta över pengar den fått i gåva?
2020-10-18 Krävs vårdnadshavares godkännande för tatuering?
2020-10-18 Barnen bor heltid hos pappan
2020-10-16 Val av skolgång vid gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (85162)