Gåvor och enskild egendom

2016-04-24 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej,Min mormor vill ge mig ca 600 000 i gåva. Bör man skriva det som enskild egendom eller vad gäller vid endast gåva. Jag vill ju inte tex. att vi löser bort något lån (jag & min man) och om vi sedan efter några år skulle gå skilda vägar (har vi inga planer på alls) så blir han "skyldig" mig för hälften av allt vi gjort för pengarna. Fungerar det så?Jag vill inte att han ska känna att han "lånar" pengar av mig.Det är lite klurigt läge. Jag vill endast att det ska skrivas ett gåvobrev men min mamma tycker att det ska stå som enskild egendom, framförallt för att min brors äktenskap kanske inte är så stabilt.Hoppas att jag kan få ett bra svar som hjälper mig hur jag ska göra.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vad man bör eller inte bör göra i detta fall beror helt på vad ni vill uppnå med gåvan. Vill din mormor vara säker på att enbart du få tillgång till dessa pengar skall hon i sin gåvohandling göra det klart att gåvan skall vara din enskild. Detta skulle innebära att pengarna, vid en eventuell skilsmässa, inte skulle bli del av er bodelning. Din man kan alltså inte få någon del av dem. 10:1 Äktenskapsbalken.

Man kan även ta detta ett steg längre så att din mormor föreskriver att även det du köper för dessa pengar skall förbli din enskilda egendom. Detta skulle innebära att om du och din man köper ett hus för pengarna skulle detta hus alltså förbli din enskilda egendom. Huset har då trätt istället för den ursprungliga gåvan och huset skulle vid en eventuell skilsmässa tillfalla dig, och stå utanför bodelningen. På samma sätt kan hon skriva att hon inte önskar att det som träder istället skall förbli din enskilda egendom och huset skulle då bli giftorättsgods och vara en del av bodelningen. 7:2 6:e punkten ÄktB.

Det beror alltså helt på hur mycket din mormor vill att denna gåva skall förbli din egen. Och det är helt upp till er att begränsa din makes möjlighet att ta del av den vid eventuell skilsmässa. För det är först vid en skilsmässa som dessa saker skulle vara tvungna att beaktas eftersom makar under äktenskapet har hand om sin egen ekonomi och sina egna tillgångar. Det är först vid skilsmässan man lägger samma båda makarnas tillgångar för att dela dem lika och om ni vill att denna gåva skall vara en del av denna likadelning eller stå utanför beror alltså på hur ni väljer att skriva gåvobrevet.

Din make kommer inte bli skyldig dig pengar, tillgångarna ni köper kommer helt enkelt inte vara hans. Detta förutsätter att ni särskiljer vad ni köper för dessa pengar och vad ni köper för era egna eller gemensamma pengar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Matilda Bona
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll