FrågaFAMILJERÄTTGod man14/06/2017

Gåva av fastighet under förvaltning

Hej!

Min far äger en fastighet som han vill ge till mig, jag är ensam bröstarvinge. Nu till min fråga han är dement och bor på ett äldreboende nu och det är på gång med en förvaltare. Hur går man tillväga för att få till ett gåvobrev?

Lawline svarar

Hej och tack för att du skriver till oss på Lawline!

Förvaltarens rättigheter och skyldigheter är reglerade i föräldrabalken (FB). I 11 kap. 7 § FB (https://lagen.nu/1949:381#K11P7S1), anges det när en förvaltare behöver utses och vad som ska omfattas. Där anges det att förvaltningen kan avgränsas till att endast omfattas viss egendom, troligtvis kommer en fastighet omfattas av förvaltningen. Om fastigheten omfattas av förvaltningen kan som huvudregel förvaltaren inte ge egendom som gåva enligt 14 kap. 12 § FB. (https://lagen.nu/1949:381#K14P12S1). Undantag är om gåvan är personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till den enskildes ekonomi, förvaltaren kan därmed ge vissa mindre gåvor som inte kommer skada den enskildes ekonomi allt för mycket. De alternativet som du har är att köpa fastigheten och då behövs inte bara förvaltarens samtycke utan även överförmyndarens samtycke enligt 14 kap. 11 § FB (https://lagen.nu/1949:381#K14P11S1)

Hoppas du fick svar på din fråga!


Jakob PeräRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och God man? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000