Gåva av fastighet under förvaltning

2017-06-14 i God man
FRÅGA
Hej!Min far äger en fastighet som han vill ge till mig, jag är ensam bröstarvinge. Nu till min fråga han är dement och bor på ett äldreboende nu och det är på gång med en förvaltare. Hur går man tillväga för att få till ett gåvobrev?
SVAR

Hej och tack för att du skriver till oss på Lawline!

Förvaltarens rättigheter och skyldigheter är reglerade i föräldrabalken (FB). I 11 kap. 7 § FB (här), anges det när en förvaltare behöver utses och vad som ska omfattas. Där anges det att förvaltningen kan avgränsas till att endast omfattas viss egendom, troligtvis kommer en fastighet omfattas av förvaltningen. Om fastigheten omfattas av förvaltningen kan som huvudregel förvaltaren inte ge egendom som gåva enligt 14 kap. 12 § FB. (här). Undantag är om gåvan är personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till den enskildes ekonomi, förvaltaren kan därmed ge vissa mindre gåvor som inte kommer skada den enskildes ekonomi allt för mycket. De alternativet som du har är att köpa fastigheten och då behövs inte bara förvaltarens samtycke utan även överförmyndarens samtycke enligt 14 kap. 11 § FB (här)

Hoppas du fick svar på din fråga!

Jakob Perä
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom God man (532)
2021-07-31 Hjälpa anhörig med bankärenden och avtal
2021-07-26 Vad får en god man göra?
2021-07-26 God man vid försäljning av fastighet
2021-07-25 Vem betalar arvode till god man?

Alla besvarade frågor (94606)