FrågaSKADESTÅNDSRÄTTÖvrigt21/01/2024

Går det att få skadestånd för värdeminskningen som uppstått på grund av strejk?

Som ägare av tesla ser man sin bil förlora stort i värde i och med facklig strejk mot Tesla. Man kan kan inte få bilen servad eller reparerad vi olyckor, Frsäkringsbolag kan inte reparera ev skador. Kan man stämma facket?

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Omständigheter

Som jag tolkar din fråga undrar du om det finns någon möjlighet för dig att få ersättning på grund av den värdeminskningen som skett genom strejken som pågår som resulterat i svårigheter för dig som bilägare. Eftersom frågan handlar om skadestånd så kommer jag använda mig av skadeståndslagen (SkL) när jag besvarar din fråga.


Går det att få skadestånd för värdeminskningen som uppstått på grund av strejk?

Eftersom den skadan du har lidit är en ren förmögenhetsskada så ska den endast ersättas om den orsakats genom brott (SkL 2 kap 2 §).  Eftersom strejken som pågår inte är brottslig och är tillåten enligt svensk arbetsrätt så finns det ingen grund för dig att kräva skadestånd då skadan som skett är en ren förmögenhetsskada.


Hoppas du har fått svar på din fråga!

Elias BergmanRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000