Gäller uppsägningstiden i det muntliga hyresavtalet?

2017-11-21 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!i maj 2015 hyrde jag ut min lägenhet men vi hade inget skriftligt kontrakt. Hyresgäst sa till mig idag att han vill flytta ut den 30 november torts vi bestämde sig (muntlig) att uppsägningstid är 1 månad. Jag fick pengarna på bankkonto hela tiden så jag har bevis att han hyrde ut min lägenhet hela tiden.Gäller uppsägninstid i denna fall eller inte?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är en månads uppsägningstid som gäller, givet att du kan bevisa att det faktiskt är den uppsägningstiden som avtalats, om det skulle tas till tingsrätten eller hyresnämnden. Ett muntligt hyresavtal är lika juridiskt bindande som ett skriftligt kontrakt (se 12 kap. 2 § Jordabalken). Det innebär att det är en månads uppsägningstid som gäller.

Om det inte går att bevisa lutar vi oss istället mot lagen och ser vad som stadgas där om uppsägningstid vid hyresavtal.

Om hyrestiden är obestämd (d.v.s. att ni inte har något bestämt slutdatum när han senast ska flytta ut) är uppsägningstiden tre månader, 12 kap. 4 § första punkten Jordabalken.

Om hyrestiden istället är tidsbestämd är uppsägningstiden tre månader om hyresgästen hyrt bostaden i mer än tre månader, 12 kap. 4 § andra stycket tredje punkten Jordabalken. Eftersom han hyrt din lägenhet sedan maj 2015 är det alltså tre månaders uppsägningstid här också.

Eftersom han nu menar att han vill flytta ut så snart som nio dagar gissar jag att han inte har någon tanke på att betala hyra för den tid som uppsägningstiden löper (vilket är antingen en eller tre månader).

Som avslut vill jag säga att du har en stark förhandlingsposition här. Om din hyresgäst vägrar att betala för uppsägningstiden med hänvisning till att du inte kan bevisa vad som avtalats, har du som hyresvärd rätt enligt Jordabalken till tre månaders hyresbetalningar istället. Utifrån det du berättat skulle du vinna i domstol, och att betala för en månads uppsägningstid låter plötsligt ganska bra för din hyresgäst.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?