Gäller privatuthyrningslagen inneboende?

2021-08-04 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Jag skickar min fulla fråga här igen där allt framgår igen. Jag har en hyresfordran på ca. 10 000 kr ( ca.2 månadshyror) från en tidigare inneboende hyresgäst som bodde i min gamla bostadsrättslägenhet. Jag sa upp honom först med 3 månaders uppsägningstid.Kan han efter att jag har sagt upp honom säga upp sig själv med 1 månads uppsägningstid och få det att gälla(dvs att det blir 1 månads uppsägningstid som gäller)?För hyresvärden har väl 3 månads uppsägningstid och hyresgästen 1 månads uppsägningstid, stämmer inte det?Vad är det som gäller här och hur blir det?Detta fallet är alltså en inneboende-hyresgäst som hyr ett rum i min bostadsrättslägenhet, det är alltså ett inneboende-kontrakt som gäller här och det är inte en andrahandsuthyrning, är det ändå Privatuthyrningslagen som gäller här då? Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller hyra av en bostadsrätt i andra hand gäller som huvudregel lagen om uthyrning av egen bostad. Lagen är även kallad privatuthyrningslagen. Det spelar ingen roll om hela bostaden hyrs ut eller bara delar av bostaden (1 § privatuthyrningslagen).

Om hyresvärden säger upp hyresavtalet gäller tre månaders uppsägningstid och om hyresgästen säger upp avtalet gäller en månads uppsägningstid (3 § andra stycket privatuthyrningslagen).

Det innebär att även om hyresvärden först säger upp avtalet att sluta gälla från tre månader framåt så kan hyresgästen säga upp avtalet med en månads uppsägningstid, när som helst.

I er situation innebär det alltså att hyresgästen kan säga upp avtalet till månadsskiftet som inträffar efter minst en månad, oavsett om hyresvärden först sagt upp avtalet eller inte. Att det gäller en inneboende och inte en uthyrning av hela bostaden spelar ingen roll, det är samma lag som gäller ändå.

Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline igen.

Med vänliga hälsningar,

Daniel Högström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (719)
2021-10-13 Hur länge får man hyra ut en bostadsrätt och hyresrätt i andra hand?
2021-10-11 Har ägaren av en lägenhet som hyrs ut i andra hand rätt att säga upp kontraktet i förtid?
2021-10-11 Hur lång är uppsägningstiden på en bostadsrätt?
2021-10-06 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning

Alla besvarade frågor (96428)