Gäller ett papper om att sambo inte ska göra anspråk på huset i efterhand, trots att paret nu är gifta?

2017-10-27 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Undrar om det papper jag och min sambo skrev, när vi separerade, om att jag inte skulle i efterhand kunna komma och begära några pengar av honom för huset, nu har någon laga kraft. Vi blev tillsammans igen och är nu sedan 3 år gifta. Min man säger att det spelar ingen roll att vi är gifta, jag skrev ju på pappret för 10 år sedan.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag hoppas jag förstår dig rätt i att huset är detsamma när ni skrev pappret som ni bor i nu. När ni nu är gifta så ska all egendom räknas som giftorättsgods och därmed delas lika vid en skilsmässa om ni inte har något äktenskapsförord. Äktenskapsförord ska enligt 7kap 3 § Äktenskapsbalken registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Så som jag tolkar din fråga är det inte något äktenskapsförord som ni har skrivit under utan bara en överenskommelse från tio år tillbaks, denna överenskommelse har ingen verkan nu när ni är gifta och äger huset tillsammans och vid en eventuell skilsmässa ska ni alltså dela lika på egendomen. Om ni däremot vill trygga hur fördelningen vid en skilsmässa ska bli så kan det vara bra att ta kontakt med en jurist för att få hjälp att skriva ett ordentligt äktenskapsförord.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?