Fråga om varumärkesintrång

2020-04-17 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej, Jag studerar juridik på gymnasiet och behöver hjälp ang dessa frågor då jag inte hittar någon liknande information som kan hjälpa. Uppskattar all hjälp:) TackBarbie tillverkas av ett US baserat företag som innehar svensk varumärkesregistrering för märket Barbie inom varukategorin leksaker. Det svenska företaget Ffake AB har börjat marknadsföra och sälja i Sverige, kläder som passar till Mattels Barbiedocka. Ffake säljer kjolar, klänningar, skor och hattar som passar Barbie. Ffake AB har registrerat och använder varumärket Babydoll på förpackningarna till sina Barbiekläder. På Ffakes förpackningar anges särskilt att kläderna passar till Barbiedockor. Mattel ber dig att lämna rådgivning till dem kring möjligheterna att stoppa Ffakes dockkläder.1.Vissa av Ffakes kläder är näst intill identiska med de Barbiekläder som Mattel säljer. Kläderna harsamma skärning och ett praktiskt taget identiskt tyg används. Bara några veckor efter att Mattelkommer ut med en ny "kollektion" anpassad till rådande mode, börjar Ffake AB att marknadsföramotsvarande kläder. Mattel varumärkesregistrerar inte sina Barbieklädkollektioner, men kan Matteländock göra något för att stoppa Ffakes plagieringsverskamhet?2.Ffake anger, som sagt, på förpackning till sina kläder att de passar till Barbiedockan.Är det ett intrång i Mattels registrering av ordmärket Barbie?3.Är Ffakes användning av varumärket Babydoll vid försäljning av dockkläder ett intrång i Mattelsvarumärke Barbie?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Det framgår att din frågeställning rör ett skolarbete. Eftersom Lawline har som princip att inte besvara frågor som rör skolarbeten kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

Om du har någon annan fråga som inte rör ett skolarbete får du gärna skicka in en ny fråga. Om du har fler frågor får du gärna ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (968)
2021-04-22 Måste man registrera en företagslogga för upphovsrättsligt skydd?
2021-04-20 Är det olagligt att köpa piratkopierade skor för eget bruk?
2021-04-17 Kan man sälja dockor med SHL-loggor på?
2021-04-15 Sjunga låt vid demonstration - upphovsrättsintrång?

Alla besvarade frågor (91413)