Fråga om uppsägning av bostadsrätt

2017-08-06 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej. Jg hyrde ut en bostadsrätt i andrahand och skickade ett mail till hyresgästen om att denne var uppsagd tidigare än planerat. Hen okejade det, med vetskap om att det var 3 månader till utflytt. När det var 2 mån kvar så skickade hen ett mail och sa upp sig själv, o hävdar då att uppsägningstiden på 1 månad ska gälla. Vad gäller?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter att uthyrningen påbörjades efter den 1 februari 2013 samt att du endast hyr ut en (1) lägenhet. I sådant fall är det ”lagen om uthyrning av egen bostad” som blir tillämplig eftersom det gäller en bostadsrätt som hyrs ut i andra hand.

Då det framgår att du sade upp hyresgästen tidigare än planerat tolkar jag det som att det är ett avtal som ingåtts för bestämd tid. Uppsägningstiden för dig som hyresvärd är då 3 månader (se här). Mejlet du skickade till din hyresgäst kan användas som utgångspunkt för när uppsägningstiden börjar löpa (antingen när mejlet skickades eller datumet du skrev i mejlet). Hyresgästen kan inte ignorera uppsägningen för att sedan säga upp sig själv, utan det är 3 månader som gäller eftersom du sa upp lägenheten först. Om det endast gått 1 månad är det alltså 2 månader som återstår. Skulle det vara så att hyresgästen vill flytta innan tiden löpt ut får denne såklart göra det, men denne kommer fortfarande behöva betala hyra för de två månader som återstår.

Hoppas du fått svar på din fråga, annars är du välkommen med fler frågor!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (699)
2021-07-31 Åldersgräns vid andrahandsuthyrning
2021-07-29 Kan vi säga upp hyresavtalet till en villa i förtid?
2021-07-29 Gäller en månads uppsägningstid när jag hyr en bostadsrätt?
2021-07-28 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Alla besvarade frågor (94584)