Fråga om tillträde till gemensam lägenhet.

2017-04-23 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej,Jag bor med min hustru i en bostadsrätt som är i hennes namn, men inskaffades under vårt äktenskap och det är jag som betalar mest.Hon är mamma ledig, barnet 1 år. Vi har gått i tankar att skilja oss, det finns 3 månaders kvar till betänketiden träde i kraft, men hon tog mina nycklar, så jag inte kan bo där.Vad har jag göra.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Lägenheten efter skilsmässa
När ett äktenskap avslutats gör man något som kallas äktenskapsskillnad, makarnas gemensamma egendom delas på två mellan dem. Det råder ingen tvekan om att lägenheten är er bådas, det spelar i sig ingen roll att bostadsrätten endast står i hennes namn. Om/när skilsmässan sedan går igenom så kommer lägenheten betraktas som giftorättsgods och delas mellan er. Föregående regleras i Äktenskapsbalken, du kan läsa den här. Egentligen kan man säga att allt som inte är enskild egendom enligt äktenskapsförord eller genom avtal i arv eller gåva är giftorättsgods och värdet av allt giftorättsgods delas alltid på två mellan makarna.

Lägenheten idag
Eftersom att er skilsmässa inte gått igenom så har ni idag båda rätt att utöva er äganderätt på lägenheten. Genom att hindra dig att ta dig in i er lägenhet så gör hon sig skyldig till olovligt förfogande, detta regleras i 10 kap. 4 § Brottsbalken, läs paragrafen här. Det kan vara en bra idé att informera din hustru om detta och berätta att du har rätt att göra en polisanmälan mot henne på grund av detta. Förhoppningsvis lyssnar hon och släpper in dig tills dess att skilsmässan går igenom och ni kan göra en äktenskapsskillnad, se ovan.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1070)
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?
2021-07-21 Vid vilken tidpunkt avgörs egendomsförhållandena?
2021-07-20 Vad händer med den ena makens skulder vid en skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94276)