Fråga om särkullbarn, laglott och klander av testamente i syfte att få ut sin laglott
Testamente finns med Fri förfogande rätt..där det tydligt står att särkullbarnen har rätt till sin laglott efter min sambo död. "Förmögenheten" består av en bostadsrätt. Särkullbarnen godkänner inte testamentet och har gått vidare till tingsrätten samt kräver att få hela sin arvslott istället för den lagliga laglott som står i testamentet, vilket innebär att jag måste sälja lägenheten och därmed bli bostadslös.
Har jag som universell arvtagare ingen rätt alls? Varför skriva ett testamente om trygghet till den som blir kvar, när tryggheten ändå omkullkastas av särkullsbarnens girighet? Har de verkligen rätt att tvinga mig bort från min bostad som jag äger hälften av? Och att de inte godkänner sin laglott?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du ställt din fråga till oss på Lawline!
Ett särkullbarn har alltid rätt att få ut sin laglott från sin förälder direkt då särkullbarnets förälder dör. Ett testamente av föräldern som säger att särkullbarnet inte får ut sin laglott direkt utan som exempelvis föreskriver att särkullbarnet måste vänta på att förälderns nya sambo gått bort är med andra ord ogiltigt om särkullbarnet anmärker på detta, se 3 kapitlet 1 § och 7 kapitlet 3 § Ärvdabalken. Särkullbarnet kan dock i denna situation inte kräva att få ut mer än sin laglott, d.v.s. om föräldern testamenterat bort sin egendom kan särkullbarnet med andra ord inte kräva ut hela sin arvslott utan kan i denna situation endast kräva att få ut sin laglott.
Med vänlig hälsning