Fråga om retroaktivt underhållsbidrag

2017-11-09 i Underhåll
FRÅGA
Jag är 21 år och har en fråga ang. underhållsbidrag retroaktivt. Min far har alltid varit frånvarande och står nog inte ens som min far på mitt födelseattest. Jag vet dock vem han är och att han aldrig gett mamma några pengar. Har jag rätt att kräva underhåll retroaktivt av honom och hur ska jag gå till väga isåfall?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om underhållsbidrag finns i föräldrabalken.

Kräva underhåll i efterhand
Det finns en möjlighet att väcka talan om att underhåll ska fastställas i efterhand (se här). Underhållsbidraget kan betalas retroaktivt på en tid upp till 3 år. Du har alltså rätt att få underhållsbidrag för 3 år tillbaka, om det inte är så att din far godkänner att betala för fler år. Hänsyn tas även till betalningsförmågan hos föräldern som ska betala underhållsbidrag.

Hur går du vidare med detta?
För att gå vidare måste du antingen komma överens med din pappa, eller stämma honom i domstol. Om du behöver hjälp med hur en stämningsansökan går till råder jag dig att vända dig till en byrå, förslagsvis vår samarbetspartner Familjens Jurist som är Sveriges största familjejuridiska byrå. Du kan se priser samt boka ett möte med dem här.

Här kan du även läsa mer på domstolens hemsida.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95725)