Fråga om rätten att säga upp tidsbestämt avtal i förtid

Hej, min mamma hyrde ut sin bostadsrätt med tidsbestämt datum på ett år. Hon tog två månadshyror som depisition. Nu efter endast 2 månader vill hyresgästerna flytta ut (de har hittat billigare lägenhet säger de) och vill utnyttja rätten till 3 månaders uppsägning och vill ha depisitionen tillbaka vid utflyttningen. Vad har min mamma som rättighet ? De har ju trots allt skrivit kontrakt på uthyrning i ett år? Måste hon betala tillbaka depositionen nu när de bryter kontraktet? Skadestånd eller nåt hon har rätt till? Vilka rättigheter har man vid tidsbestämda uthyrningar och brytning av sådana kontrakt?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid uthyrning av bostadsrätt är det lagen om uthyrning av egen bostad som gäller (om avtalet ingåtts efter den 1 februari 2013).

Kan man säga upp ett tidsbestämt avtal innan de löpt ut?
Ja, både hyresvärden och hyresgästen kan bryta avtalet i förtid. Hyresvärden måste beakta en 3 månaders uppsägningstid och hyresgästen kan säga upp avtalet med endast 1 månads uppsägningstid. Rätten att säga upp gäller i alla situationer och det krävs inga speciella skäl till uppsägningen (se här).

Tyvärr har din mamma alltså ingen rättighet i att behålla depositionen (om det inte är så att hyresgästerna orsakat någon skada i lägenheten som din mamma måste ersätta) eller någon rätt till skadestånd då hyresgästerna inte begår något kontraktsbrott genom att säga upp avtalet.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie StrömRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000