Fråga om oskälig hyra av lokal

2017-05-03 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Vår fastighetsvärd vill höja vår hyra med 30% till nästa kontraktsperiod. Har vi som hyresgäst (vi är en stiftelse) någon som helst skydd i lag mot något sådant? Vad är en oskälig hyreshöjning?MvhLisa Hållars
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad avgör om hyran är oskälig?
Vid höjning av lokalhyra måste hyresvärden säga upp avtalet för villkorsändring. Hyresvärden kan bli ersättningsskyldig gentemot hyresgästen om den nya hyran inte anses som skälig. Om hyran är skälig eller inte avgörs utifrån marknadspriset för liknande lokaler på orten vid tidpunkten för hyrestidens utgång (se här). Om en höjning på 30 % är skälig eller inte avgörs därför efter en jämförelse med hyran för liknande lokaler vid orten.

Indirekt besittningsskydd
Som lokalhyresgäst har man ett indirekt besittningsskydd om man hyrt lokalen i mer än 9 månader innan villkorsändringen och uppsägningen sker (se här). Skulle hyreshöjningen anses oskälig blir hyresvärden därför ersättningsskyldig gentemot er (se här).

Skulle den nya hyran däremot inte anses som oskälig är hyresvärden däremot inte ersättningsskyldig enligt bestämmelserna och då är det upp till er som hyresgäster att antingen acceptera de nya villkoren (den höjda hyran) eller flytta från lokalen.

Avslutningsvis
För att få rätt till en eventuell ersättning kan ni vända er till hyresnämnden för medling. Detta måste göras inom två månader från det att hyresvärden sa upp avtalet med villkorsändring. Om ni som hyresgäster inte gör detta innan tvåmånadersfristen förlorar ni eventuell rätt till ersättning. Att hänskjuta en sådan fråga till hyresnämnden kostar inget. Mer om detta kan ni läsa på hyresnämndens hemsida - här.

Hoppas du fått svar på frågan!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94603)