Fråga om inspelning av samtal och uppspelning i syfte att misskreditera den inspelade.

FRÅGA
Hej!Finns det någon hjälp via lagen, om någon påstår sig ha spelat in delar av ett samtal hotar med att spela upp det i syfte att misskreditera den hotade?MvhSusanne Olsson
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att spela in samtal där man själv är med är inte brottsligt, om man däremot spelat in ett samtal där man inte är part är det brottsligt enligt 4 kap. 9a§ Brottsbalken. Att spela upp en olaglig inspelning i syfte att misskreditera någon kan vara förtal enligt 5 kap. 1§ Brottsbalken, och ett hot om att göra så i syfte att få den hotade att vidta en åtgärd kan också vara olaga tvång, se 4 kap. 4§ Brottsbalken.

Huruvida det finns en rimlig möjlighet att nå framgång med en talan om dessa brott är tyvärr inte möjligt att avgöra utan att veta mer om omständigheterna, men om du misstänker att det kan röra sig om något av dessa brott bör du kontakta polisen.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1248)
2021-09-20 Brottsligt att påstå att någon lider av psykisk sjukdom?
2021-09-19 Vad blir straffet för den som anklagar annan för vanvård och misshandel av barn?
2021-09-12 Falska anklagelser.
2021-09-05 Är det förtal att skriva negativa saker om sina grannar på Facebook?

Alla besvarade frågor (95746)