Fråga om hyresvärdens rätt att kräva deposition

2017-10-01 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag har bott i en lägenhet tillsammans med min son och hans familj i 2 år. Det är jag som har förstahandskontrakt. Jag har kontaktat hyresvärd 3 månader innan jag skulle flytta och frågade om min son(som fortsätter att bo kvar i lägenhet) kan få kontrakt . Hyresvärden sa att det är Ok och de skulle bara kontrollera hans ekonomi ( han har fast jobb och inga betalningsanmärkningar). Det har gått ett år och det har inte händ nåt. Plötsligt fick min son ett brev där står att han få kontrakt om han betalar 3 månader deposit för lägenhet ( det har aldrig varit problem med att betala hyran i tid). Har hyresvärd rätt att kräva deposit?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En deposition fungerar som en säkerhet för hyresvärden om något skulle hända med lägenheten under uthyrningstiden. Som hyresgäst är man nämligen skyldig att ersätta all skada som uppkommer genom ens vållande eller genom vårdslöhet. Vidare är en hyresgäst skyldig att ersätta skada som genom försummelse uppkommer av någon som hör till dennes hushåll eller gästar lägenheten under tiden som hyresgästen bor i lägenheten (se här). Om någon skada uppstår under uthyrningstiden så kan depositionen därför täcka upp för detta. Uppkommer däremot inga skador som hyresgästen blir ersättningsskyldig för, kommer depositionen betalas tillbaka vid utflytt.

Med andra ord är det inte olagligt att som hyresvärd begära ut deposition, utan det fungerar helt enkelt som en säkerhet för hyresvärden ifall att någon skada skulle uppkomma under uthyrningstiden. Uppkommer ingen skada kommer din son sedan få tillbaka pengarna vid utflytt!


Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94273)