Fråga om hur mycket hyresvärden får höja hyran

2017-04-12 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej. Våran hyresvärd vill höja hyran med 40% då han menar att den vart för låg innan. Vi har ett andra hands kontrakt där vi nu betalar 1000kr/kvm han vill höja till 1400 då han säger att det är det han betalar till fastighetsbolaget. Är detta ok?
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En höjning av hyran på 40 % är väldigt mycket. Om du motsätter dig detta får inte hyresvärden höja hyran utan att först vända sig till hyresnämnden för att ansöka om att ändra hyresvillkoren (se här). Hyresnämnden i sin tur kommer då avgöra om den föreslagna hyran är skälig (rimlig) eller inte. Vid bedömningen kommer hyresnämnden se över vad andra likvärdiga lägenheter i området har för hyra (se här). Denna regel skyddar helt enkelt dig som hyresgäst från att hyresvärden ska kunna höja hyran alldeles för mycket.

Alltså, motsätter du dig höjningen får inte hyresvärden höja hyran utan att först ansöka om det hos hyresnämnden!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsning,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95767)