Fråga om avtalsvillkor vid privatuthyrning av rum i bostadsrätt

2016-10-16 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag hyr ett rum i en bostadsrätt i andra hand. I vårt kontrakt vi skrev när jag flyttade in, vilket var ett kontrakt på 6 månader, har vi kommit överens om en uppsägningstid på 2 månader för mig och 1 månad för min hyresvärd.Men nu har min hyresvärd varslat om att hon inte kommer att hyra ut längre än vårt kontrakt löper. Har nu läst i privatuthyrningslagen att jag har 1 månads uppsägningstid. Men eftersom jag har 2 månader enligt vårt kontrakt, så ställer jag dessa frågor:Gäller lagen på 1 månads uppsägningstid FÖRE vårt skriftliga avtal på 2 månader? Kan jag hänvisa till vad lagen säger och slippa betala hyra för 2 månader, när jag hittar ett boende och säger upp rummet i förtid?Och kan min hyresvärd hänvisa till vårt KONTRAKT och kräva en uppsägningstid på 2 månader? Eller (ifall hon vill) kan hon säga upp mig med 1 månads uppsägningstid?Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som Du har identifierat gäller förmodligen UEB-lagen för ert avtalsförhållande, se 1 § UEB-lagen.

Inledningsvis ska det sägas att eftersom hyresavtalet gäller för sex månader upphör det automatiskt att gälla när dessa sex månader har gått, 3 § UEB-lagen. Generellt går det inte att säga upp tidsbestämda avtal att upphöra i förtid, men när UEB-lagen gäller så är det möjligt, 3 § 1 st. sista meningen UEB-lagen.

Nu till dina frågor

1. Ja, lagen gäller framför hyresavtalet beträffande din uppsägningstid. Ja, du kan hänvisa till lagen som garanterar dig en uppsägningstid om endast en månad.

2. Nej, din hyresvärd kan inte hänvisa till ert avtal och sänka den uppsägningstiden som gäller om denne säger upp hyresavtalet till upphörande i förtid. Det gäller ett minimum om tre månaders uppsägningstid. Det går endast att avtala om längre uppsägningstid och endast när det är hyresvärden som säger upp hyresavtalet till upphörande, se 3 § 2 st. sista meningen UEB-lagen.

Skulle du behöva ytterligare hjälp är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se

Philip Söderberg
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1484)
2020-12-31 Hur lång uppsägningstid gäller vid en andrahandsuthyrning?
2020-12-31 När anses uppsägning kommit hyresgäst tillhanda?
2020-12-29 Möjlighet till kortare uppsägningstid
2020-12-29 Uppsägning i förväg av hyreskontrakt på bestämd tid

Alla besvarade frågor (88070)