Fråga om arvsrätt till del av hus
Hej
Det är så att jag äger 1/2 av ett hus och min far äger 1/2 . Nu har min far dött och och mina två syskon vill ha del av min fars del. Vad är det som gäller. Kan de tvinga mig att sälja. Om jag ska betala, är det fastighetstaxeringen som man utgår från eller måste man få en mäklare och värdera huset.
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
För att besvara din fråga ska jag först redogöra för hur ni syskon ärver efter er far, sedan reglerna kring vem som ärver vad och hur ni kan göra för att t.ex. du ska bli ägare till hela huset och till sist värderingen.
Arvsrätten
Enligt 2 kap. 1 § ärvdabalken (1958:637) är ni syskon er fars arvingar och kvarlåtenskapen efter er far tillfaller i första hand er. Om din far var gift och hans maka är vid liv och ni alla syskon är deras gemensamma barn tillfaller dock hans kvarlåtenskap först till efterlevande maka och sedan efter makans bortgång till er syskon.
Finns ingen maka vid liv är det ni tre syskon som är er fars arvingar och dödsbodelägare av er fars dödsbo. Det är ni tre som ärver er fars halva av huset. Om inte annat följer av t.ex. testamente, ska ni enligt 2 kap. 1 § andra stycket ärvdabalken (1958:637) ärva i lika delar. I detta fall ska varje syskon ärva en tredjedel var av er fars kvarlåtenskap.
Vem ärver vad?
Det är viktigt att inför fördelning av kvarlåtenskap i lotter att man fastställt exakt vad er fars kvarlåtenskap består av, ett sätt att ta fram en förteckning över det är att göra en bouppteckning.
Av 23 kap. 3 § ärvdabalken följer det att varje delägare i dödsboet har rätt att ur kvarlåtenskap få en del av varje olikt slag av egendom. Varje dödsbodelägares önskan bör försöka tillgodoses så långt som möjligt. Egendom som inte lämpligen kan delas eller skiljas bör hamna i en dödsbodelägares arvslott. Vill dina syskon ärva din fars del av huset bör det försöka tillgodoses men detta kan i praktiken vara olämpligt då ni tre syskon kommer samäga halva delen av ett hus, vilket kan sänka värdet på huset. Det kan därför vara fördelaktigt om hela huset tillfaller dig och att dina syskon får arvskifteslikvid och/eller, om det finns, ärva annan egendom som er far efterlämnat. Vem som ärver vad kan ni om ni kommer överens bestämma sinsemellan er, så länge alla får egendom motsvarande sina arvslotter. Kommer ni inte överens om på vems lott halva delen av huset ska tillfalla kommer ni alla tre att ärva den och äga den med samäganderätt. Om det uppstår en tvist kan ytterst en skiftesman, utsedd av tingsrätt på begäran av en dödsbodelägare enligt 23 kap. 5 § ärvdabalken att genomföra ett tvångsskifte.
Erhåller du som dödsbodelägare andel av dödsboet efter din far som överstiger värdet på den arvslott du har rätt till kan du kompensera dina syskon genom att betala arvskifteslikvid som motsvarar värdet på den kvarlåtenskap du fick som överstiger det som rätteligen tillfaller din arvslott. Är din fars del av huset t.ex. värt 300 000 kr kan ni komma överens om att den tillfaller dig i sin helhet och att du då utger arvskifteslikvid om 100 000 kr till var och en av dina syskon. Är din fars kvarlåtenskap större kan tänkas att du kan ärva din fars hälft av huset medan dina två syskon får annan kvarlåtenskap i motsvarande värde.
Kommer ni inte överens leder det till att ni tre syskon ärver din fars del av huset tillsammans, ni äger den då med samäganderätt. Ni kan avtala om samäganderätten, t.ex. att du ska ha företräde med att köpa delen av huset eller att delen av huset inte ska kunna säljas med tvång. Uppstår det tvist om t.ex. värdet på huset eller vem som det ska säljas till gäller det enligt 6 § lagen (1904:48) om samäganderätt att var och en av delägarna i en samägd andel av huset kan ansöka hos domstol om att den ska bjudas ut till försäljning på offentlig auktion. Alla delägare kan även lägga bud vid den offentliga auktionen. Samäger ni din fars del av huset och inte avtalat om annat, kan alltså dina syskon tvinga fram en försäljning via domstol om ni inte sinsemellan kommer överens om husets försäljning, vilket kan vara svårt att sälja men tanke på att det då är en halva av ett hus som säljs.
Värdering
Vanligtvis används marknadsvärdet då en bouppteckning upprättas. Men det finns inga tvingande regler man måste följa. Är ni syskon överens kan bestämma ett annat värde på delen av huset, t.ex. taxeringsvärdet. För att vara säker på värdet av huset kan det dock tänkas att dina syskon vill att huset ska värderas och då är det lämpligt att t.ex. en mäklare värderar huset.
Sammanfattning
Ska ni syskon ärva din fars del av huset i tre lika stora delar vore det ideala att ni kom överens om att t.ex. du får ärva hela huset och att du utger arvskifteslikvid till dina syskon, eller om det finns annan egendom efter din var at denna egendom kan tillfalla dom. Kommer ni inte överens om något sådant kommer ni att äga halva huset med samäganderätt, och då kan om ni inte kommer överens om att t.ex. du köper ut dina syskon, de tvinga fram en försäljning via domstol.
Vill du eller ni ha hjälp med arvskiftet och dödsboet kan Lawlines Juristbyrå bistå er. Kontakta i så fall mig så återkommer jag med prisuppgifter.
Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du fler frågor är du välkommen att kontakta mig.
E-post: bartu.bugdayli@live.se
Hälsningar