Fråga om arv och enskild egendom

2017-06-01 i Enskild egendom
FRÅGA
Min man och min svåger äger 50% var av en gård som dom fått i gåvobrev med en klausuldär det står att det är enskild egendom.Om min man dör ärver jag hans 50% del?Det finnas inga barn på någon sida.Om jag inte ärver min mans 50% del av gården går det att skriva om gåvobrevet till delägarskapoch skriva in en klausul där jag som äkta maka är min mans halva del av gården?
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Att din make fått hälften av en gård i gåva med förbehåll om att den ska vara enskild egendom har betydelse då ni skiljer er. Vid bodelningen som följer äktenskapsskillnaden kommer inte din makes del av gården ingå i den egendom som ingår i hälftendelningen mellan er. Enligt 3 kap 1 § ärvdabalken (1958:637) ärver, om den avlidne var gift, maken den avlidnes kvarlåtenskap. Detta innefattar även egendom som den avlidne maken ägde med förbehåll om enskild egendom. Svaret är ja, du ärver din mans hälftendel av gården om han skulle gå bort medan ni är gifta.

Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du fler frågor är du välkommen att ställa en ny till Lawline.

Hälsningar

Bartu Bugdayli
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (412)
2021-07-25 Vad innebär makarnas rätt till giftorätt?
2021-07-16 Kan man göra sitt arv till enskild egendom hos sina arvstagare?
2021-06-30 Hur blir det vid bodelning om fastighet skrivits över på endast en av makarna?
2021-06-30 Vad är enskild egendom och hur fördelas det på arvingar?

Alla besvarade frågor (94335)