Fråga om arv då make har barn sedan tidigare.

2017-06-28 i Särkullbarn
FRÅGA
Min man har 2 barn från ett tidigare förhållande och de har brutit kontakten helt, han är enligt dom redan död. Kan man hindra dom från att ärva helt och hållet den dagen han går bort? Vi har 2 barn tillsammans. Hans barn har väl ingen rätt till att ärva efter mig? Vi äger en bostadsrätt tillsammans och jag äger ett sommarhus tillsammans med mina syskon.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till hyresgästföreningen med din fråga!

Ärvdabalken
Alla regler om arvsrätt har samlats i en balk som heter "Ärvdabalken", du kan läsa den här. Barn kallas i lagen för "bröstarvingar". Bröstarvingarna har enligt lagen rätt till 50% av arvingens (förälderns) totala kvarlåtenskap. Denna del ska delas lika mellan förälderns alla bröstarvingar och kan inte avtalas bort genom testamente. Det betyder att 50 % av din mans totala kvarlåtenskap "måste" fördelas lika mellan hans fyra bröstarvingar.

Om din man dör först
När en gift person dör så gör man en bodelning. I bodelningen ska allt giftorättsgods ingå, alltså all den egendom som inte är enskild egendom enligt avtal. Läs mer om bodelning i äktenskapsbalken. Efter det att bodelningen är gjord så kommer din mans tidigare barn ha rätt att kräva ut sin del av kvarlåtenskapen direkt, se 3 kap. 1 § Ärvdabalken. Den del som ska tillfalla era gemensamma barn kommer du istället få ta del av med fri förfoganderätt. När du sedan dör så har din mans tidigare barn ingen rätt att kräva ut någon kvarlåtenskap.

Om du avlider först
På samma sätt som om din man skulle avlida först så inleder man med att göra en bodelning. Efter det att bodelningen är gjord så kommer din totala kvarlåtenskap att tillfalla din efterlevande make eftersom att du inte har några tidigare barn, se 3 kap. 1 § Ärvdabalken. I samband med din död så räknar man också ut hur stor del av din makes totala egendom som utgör din kvarlåtenskap. När din make sedan dör som kommer hans tidigare barn inte ha någon arvsrätt på den kvotdel som utgör ditt kvarlåtenskap.

Vad kan ni göra?
Om din make vill minska sina tidigare barns arv så kan han testamentera bort 50% av hans kvarlåtenskap. Det kan han göra till dig eller till era gemensamma barn. För att upprätta ett testamente så skulle jag rekommendera er att kontakta en jurist. Du kan läsa om regler om testamente i 10 kap. Ärvdabalken.

Lycka till med allt!

Vänligen,


Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94270)