Fråga om arv av lägenhet som en av bröstarvingarna nyttjat.

2017-04-24 i Bröstarvinge
FRÅGA
Jag är frsk och har tre barn som ska ärva mig, Ett av barnen har i 17 år bott i en bostadsrätt tillhörig mig o endast betalt avgiften som är mycket låg under denna tid. Det finns/har inte funnits några lån på lägenheten. När jag dör ska arvet delas, men hur beräknar man värdet av ovanstående. De båda andra barnen har egna bostadsrätter idag och lån på dessa. Ytterligare tillgångar finns.Allt för att undvika bråk.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Regler om arv
När någon dör så fördelar man dennes kvarlåtenskap enligt ärvdabalken, du kan hitta den här. Arvlåtarens barn delar lika på arvet. Fördelningen går till på så sätt att man kommer dra av alla dina tillgångar kommer värderas till ett marknadsvärde, sedan kommer dina skulder dras av från dessa och resultatet blir din kvarlåtenskap som delas lika mellan dina barn.

Gällande bostadsrätten
Eftersom att ditt barn inte fått lägenheten så kommer även dennes marknadsvärde räknas ut och läggas på tillgångssidan. För själva fördelningen av arvet så spelar det ingen roll att ett av dina barn nyttjat lägenheten. Om ditt barn vill välja att bo kvar i lägenheten så kan hen köpa ut sina syskons delar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94603)