Fråga om arv av lägenhet som en av bröstarvingarna nyttjat.

Jag är frsk och har tre barn som ska ärva mig, Ett av barnen har i 17 år bott i en bostadsrätt tillhörig mig o endast betalt avgiften som är mycket låg under denna tid. Det finns/har inte funnits några lån på lägenheten.

När jag dör ska arvet delas, men hur beräknar man värdet av ovanstående. De båda andra barnen har egna bostadsrätter idag och lån på dessa.

Ytterligare tillgångar finns.

Allt för att undvika bråk.

Lawline svarar

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag ska försöka svara så gott jag kan!

Regler om arv
När någon dör så fördelar man dennes kvarlåtenskap enligt ärvdabalken, du kan hitta den här. Arvlåtarens barn delar lika på arvet. Fördelningen går till på så sätt att man kommer dra av alla dina tillgångar kommer värderas till ett marknadsvärde, sedan kommer dina skulder dras av från dessa och resultatet blir din kvarlåtenskap som delas lika mellan dina barn.

Gällande bostadsrätten
Eftersom att ditt barn inte fått lägenheten så kommer även dennes marknadsvärde räknas ut och läggas på tillgångssidan. För själva fördelningen av arvet så spelar det ingen roll att ett av dina barn nyttjat lägenheten. Om ditt barn vill välja att bo kvar i lägenheten så kan hen köpa ut sina syskons delar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Elin GustavssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bröstarvinge? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000