Fråga om andrahandsuthyrning pga studier på annan ort

2017-07-14 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej, Vi har en kvinna född 1951, hon är 65 år , hon har haft 2 godkända andrahandsuthyrningar för studier. Vi har nu begärt in intyg från skolan, och kan vi neka henne? Alltså 2 år har hon fått beviljad redan, sedan undrar jag hur länge kan man studera och få det beviljat med tanke på hennes ålder?
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Studier på annan ort anses vara godtagbart skäl för giltig andrahandsuthyrning. Om ni som hyresvärdar inte går med på fortsatt uthyrning kan förstahandshyresgästen söka nytt tillstånd hos hyresnämnden. I regel lämnar inte hyresnämnden tillstånd längre än ett år åt gången, eller 3 år sammanlagt (se här). Det finns dock undantag för när längre tid kan vara godtagbart, men dessa kan jag inte svara på då det beror på fall till fall.

Sammanfattning

En riktlinje att gå efter är alltså 1 år åt gången, men 3 år sammanlagt. Åldern på personen spelar ingen roll, att studera anses vara ett godtagbart skäl oberoende av ålder.

För mer rådgivning tipsar jag om att vända er till hyresnämnden, det kostar ingenting!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?