Fråga om äktenskapsförord och testamente.

2017-02-11 i Laglott
FRÅGA
Min far gick bort för några månader sen. Jag är särkullbarn.Hans fru säger att hon har äktenskapsförord.Hon har testamenterat bort huset till sina barnbarn och påstår att jag inte har något att ärva. Är det rätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret beror nästan helt på hur äktenskapsförordet såg ut, om det är hustrun som äger huset och valt att behålla det som enskild egendom när äktenskapet ingicks har du som särkullbarn ingen rätt att ärva. Om däremot huset ägdes gemensamt så kan du ha rätt att påkalla jämkning i testamentet för att få ut din laglott, bestämmelserna finner du i 7kap 1§respektive 7kap 3§ Ärvdabalken. Mitt råd till dig är att försöka ta reda på vad äktenskapsförordet verkligen säger och är det så att huset ägs gemensamt så kan du kontakta en av våra jurister på http://lawline.se/boka

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94606)